Huawei ar dori sa deschida prima fabrica din Europa in Ungaria

In ultimul timp, compania chinezeasca Huawei a inceput sa-si indrepte atentia spre Europa din ce in ce mai mult. Mai ales pentru faptul ca sunt multe tari din Uniunea Europeana care au refuzat sa asculte sfatul Statelor Unite si sa interzica companiei sa participe la licitatiile lor pentru dezvoltarea infrastructurii 5G. Franta si Germania se numara printre acei aliati mai importanti ai SUA care au ales sa acorde o sansa gigantului tech chinezesc (desi in cazul Frantei, acest lucru s-ar putea datora unor tensiuni din ce in ce mai aprinse intre Paris si Washington sau, mai degraba, intre Emmanuel Macron si Donald Trump). In orice caz, in urma acestui scandal al companiei cu Statele Unite, sunt o multime de tari care refuza sa colaboreze cu Huawei din cauza ingrijorarilor privind spionajul din partea guvernului de la Beijing. Cu toate acestea, compania chinezeasca inca prezinta un statut de enitate tolerata in vederea majoritatii tarilor europene, motiv pentru care nu poate sa se extinda spre dorintele executivilor companiei. Oficialii companiei, insa, insista prin mai multe metode, iar una dintre ele este lansarea primei fabrici a Huawei pe teritoriul Europei. 

Desigur, aceasta nu poate fi realizata intr-una dintre tarile care vad Huawei doar ca pe o entitate tolerata. Asta in cazul in care te intrebai, din titlu, de ce ar urma sa se deschida o astfel de fabrica tocmai in tara vecina. Pana in momentul de fata, Ungaria este tara europeana care a prezentat cea mai raspicata pozitie in legatura cu Huawei si cu 5G. Budapesta a acuzat Occidentul de ipocrizie in timp ce a sustinut faptul ca nu a reusit sa identifice probleme in ceea ce priveste compania chinezeasca. Ceea ce inseamna ca guvernul maghiar a fost singurul care a declarat sus si tare ca va trata compania la fel ca pe oricare alt furnizor in momentul in care va acorda licentele pentru reteaua 5G. 

„Fabrica ar produce echipamente pentru, printre altele, retelele de telecomunicații prin cablu si retele mobile. Suntem deja aici si, de fapt, avem aici Centrul nostru de aprovizionare europeana de mai bine de zece ani. Pe masura ce afacerea noastra europeana se va extinde, Ungaria va juca cu siguranta un rol important in acest sens””, a declarat Vu Pi-jiang, seful Huawei din Ungaria. Evident, cum ar putea sa nu aiba Ungaria un rol important in extinderea Huawei in Europa cand e singura tara care a sustinut ca nu a identificat probleme in legatura cu compania chinezeasca?

Situatia Huawei Romania

La noi in tara, in schimb, Huawei pare a fi marginalizata tocmai pe fondul acestui scandal. Inca nu a fost luata o decizie oficiala in acest sens, insa presedintele Klaus Iohannis si Trump au semnat, in vara lui 2019, un memorandum prin care Romania se angajeaza sa trateze problemele in legatura cu securitatea nationala. Lipseste deocamdata o decizie luata de presedinte in consultari cu CSAT (Consiliul Suprem de Aparare al Tarii).