Huawei mai risca un alt ban, dupa ce ca n-a scapat de primul

Conflictul dintre Huawei si Statele Unite ale Americii ia deja proportii haotice, cu tenta de circ. Mai intai gigantul tehnic chinezesc a fost suspectat de colaborare stransa cu guvernul de la Beijing si executat cum trebuie, cu un ordin care i-a interzis sa mai faca afaceri cu companiile americane si, in general, sa mai activeze pe piata din SUA, in orice domeniu. Apoi a urmat posibilitatea unui razboi comercial SUA-China, iar spiritele incinse s-au mai calmat putin, pentru a nu da nastere unui nou dezastru global. Trump a fost deacord sa fie putin mai ingaduitor dupa o discutie cu dictatorul chinez Xi Jinping, si Huawei are din nou voie sa cumpere tehnologie de la companiile americane. Bineinteles, in cazul in care aceste tranzactii primesc licenta din partea Departamentului de Comert al SUA, asta dupa ce se asigura ca nu sunt riscuri privind securitatea nationala. 

Ei bine, situatia e tensionata din nou in aceasta privinta. Administratia Trump a lansat miercuri un draft timpuriu al unei reguli care va interzice agentiilor guvernamentale americane sa mai faca afaceri cu Huawei. Interdictia a fost mandatata de Congres anul trecut ca parte a Legii privind autorizarea apararii nationale. Noua lege, care va intra in vigoare la data de 13 august, interzice achizitionarea de echipamente si servicii de telecomunicatii si supraveghere video de la cinci companii chineze de la agentii guvernamentale. Normal, pe aceasta lista de companii chinezesti care nu au voie sa faca afaceri cu organizatiile guvernamentale din SUA se numara si Huawei si ZTE, printre altele. Guvernul mai are inca un an pentru a respecta restrictiile NDAA mai largi, care interzic agentiilor federale sa lucreze cu contractori care utilizeaza produse si servicii de la Huawei si de la celelalte companii interzise prin noul ordin al presedintelui american. 

“Administratia are un angajament puternic de a apara natiunea noastra impotriva adversarilor straini si va respecta pe deplin Congresul cu privire la punerea in aplicare a interdictiei companiilor chineze de echipamente de supraveghere si telecomunicatii, inclusiv Huawei”, a declarat Jacob Wood, purtatorul de cuvant al Oficiului de Management si Buget, intr-un e-mail trimis catre cei de la CNET.

Cei de la Huawei au spus ca stirea a fost una asteptata si ca compania chinezeaca va continua sa conteste interdictia pe cai constitutionale. Interesant… demers. Au fost contactati si cei de la ZTE, insa ei nu au comentat decizia (sau oferit un raspuns inca). 

Trebuie sa mentionez si faptul ca restrictiile NDAA sunt diferite fata de cele ale Departamentului de Comert al SUA, punand Huawei pe o lista neagra pentru comert, in urma unui ordin executiv al presedintelui Donald Trump, emis in mai. Dupa cum am spus, Huawei a fost si ramane o tinta a ingrijorarii privind colaborarea cu guvernul chinez de catre parlamentarii americani. Mai curand, temeri asupra faptului ca echipamentele sale ar putea fi folosite pentru a spiona alte tari si companii. Motiv pentru care, in ciuda dezghetarii interdictiilor pe fondul negocierilor cu China, aceasta decizie ramane batuta in cuie. Huawei a spus in mod repetat ca temerile sunt nefondate.