Huawei si-a oprit modulele de wi-fi din Pakistan

Huawei a eliminat cartelele de transmisie wi-fi de la cabinetele CCTV ale sistemului de supraveghere din Pakistan, dupa ce acestea au fost descoperite de personalul proiectului.  Punjab Safe City Authority (PSCA) a declarat pentru BBC Panorama ca a anuntat firma ca va elimina modulele de wi-fi in 2017 “din cauza unui potential de abuz”. Autoritatea a afirmat ca firma chineza mentionase anterior cardurile in documentele sale de licitare. Insa, o sursa implicata in proiect a sugerat ca referinta a fost obscura. Un purtator de cuvant al Huawei a spus ca a existat o mica “neintelegere” in acest sens. El a tinut sa adauge ca respectivele cartelele au fost instalate pentru a furniza informatii de diagnostic, dar a declarat ca nu a putut sa discute problema mai departe. PSCA a confirmat ca explicatia data a fost cea a conectivitatii Wi-Fi, care le-ar fi putut face mai usoara munca inginerilor de a rezolva  problemele atunci cand se aflau aproape de dulapuri, fara a trebui să le deschida. Doua persoane implicate in proiectul de la Lahore l-au adus in atentia celor de la BBC si au solicitat sa ramana anonime. Unul dintre acestia a spus ca Huawei nu a furnizat niciodata o aplicatie care sa utilizeze legatura wi-fi si a adaugat ca respectivele cabinetele ar putea fi deja gestionate de la distanta prin reteaua principala a sistemului de supraveghere.

Un expert in domeniul securitatii cibernetice din Marea Britanie a declarat ca nu este un fapt neobisnuit ca vanzatorii de echipamente sa instaleze un echipament suplimentar pentru a le permite acestora sa ofere servicii suplimentare la o data ulterioara. Dar a adaugat ca aceasta afacere a subliniat beneficiul supravegherii, deoarece daca autoritatea ar fi ramas fara sa stie de existenta cartilor, nu ar fi putut lua masuri pentru a gestiona orice risc potential pe care l-au ridicat.

“De indata ce-i oferiti cuiva o metoda de conectivitate de la distanta, ii oferiti o metoda de a-o ataca”, a comentat Alan Woodward. “Daca puneti o cartela wi-fi în acel moment, puteti sa oferiti cuiva o alta forma de acces de la distanta. S-ar putea spune ca este dezvoltata pentru un singur scop, insa imediat ce faceti acest lucru are potentialul de a fi folosit in mod abuziv.”, a continuat Woodward.

Nu exista suficiente dovezi ca aceste carduri au creat o vulnerabilitate, iar una dintre sursele implicate a confirmat ca nu a existat posibilitatea de a testa daca acestea ar putea fi exploatate inainte ca setul sa fie eliminat. Sistemul Lahore Safe City a fost anuntat pentru prima data in 2016, in urma unei serii de atacuri teroriste. Acesta ofera o retea vasta de supraveghere a camerelor foto si a altor senzori si un nou sistem de comunicatii pentru serviciile de urgenta ale orașului. Ca parte a sistemului, Huawei a instalat 1800 de dulapuri CCTV, in cadrul carora a plasat modulele wi-fi in spatele altor echipamente. Directorul executiv al PSCA a declarat pentru BBC ca Huawei a fost “prompt” in raspunsul sau la solicitarile de eliminare a echipamentului din sistemul Lahore si “a respectat pe deplin deciziile noastre”.