Huawei si-a prezentat, oficial, noul sistem de operare. HarmonyOS, pregatit pentru telefoane mobile

Este oficial. In urma nenumaratelor speculatii in privinta faptului ca Huawei si-ar putea dezvolta propriul sistem de operare pentru telefoane mobile si tablete, din cauza unei eventuale imposibilitati de a putea folosi Android, iata ca am ajuns si la acest punct in care totul in legatura cu noul sistem de operare al celor de la Huawei este oficial. Astfel, cu toate ca intrevederea intre presedintii Donald Trump, al SUA, si Xi Jinping, al Chinei, in culisele conferintei G20 a avut ca impact o usurare temporara a sanctiunilor Huawei pana la o solutionare a tensiunilor intre cele doua tari cu scopul de a preveni un razboi comercial, compania chinezeasca nu a trecut printr-o gratiere, de fapt, ceea ce nu inseamna decat ca nu a fost sigura exact in ce masura va putea folosi Android de acum incolo. La urma urmei, restrictiile care au fost ridicate celor de la Huawei tin strict de comertul cu companii americane, de la care al doilea cel mai mare producator al lumii cumpara o gramada de componente si tehnologii. 

In fine. Desi am auzit in ultimele luni faptul ca Huawei ar incerca adoptarea unui sistem de operare deja existent, precum Aurora OS, un sistem Sailfish bazat pe Linux, in cele din urma compania chinezeasca a ales sa-si dezvolte propriul sistem de operare, pentru a nu mai depinde de nimeni in orice eventualitate. Prima oara am auzit ca s-ar numi Hongmeng OS si  ca este proiectat sa functioneze pe dispozitive inteligente si sa alimenteze telefoanele Huawei ca alternativa la Android-ul celor de la Google. Vineri, Huawei a dezvaluit ca mare parte dintre aceste speculatii s-au dovedit a fi adevarate. In cadrul conferintei sale pentru dezvoltatori, Huawei a prezentat oficial noul sau sistem de operare: HarmonyOS. 

In cadrul HDC, Richard Yu, seful departamentului de afaceri pentru consumatori al companiei chinezesti, a declarat ca HarmonyOS este gata sa ruleze pe telefoanele companiei, insa a tinut sa mentioneze si ca „din consideratie fata de parteneriat si ecosistemi”, Huawei nu il va utiliza, inca, pentru noile sale telefoane mobile. Totusi, Yu a tinut sa precizeze si ca, in cazul in care compania se va gasi intr-o situatie in care nu va putea utiliza sistemul de operare Android al celor de la Google, exista intodeauna HarmonyOS sa-i ia locul.

Pozitia Google in legatura cu acest subiect este una care a ramas pana acum extrem de neclara, avand in vedere faptul ca cele doua companii colaborau inainte ca ordinul executiv al lui Trump sa intre in vigoare. Atunci cand suspiciunile oficialilor americani au atins cote prea mari, s-a ajuns la situatia de fata, iar Google, pentru a se conforma deciziei guvernului american, a taiat celor de la Huawei suportul pentru Android. Acum, situatia in acest caz este extrem de incerta, mai ales avand in vedere faptul ca intelegerea dintre cei doi sefi de stat nu inseamna un pardon pentru compania chinezeasca.

Trecerea telefoanelor mobile ale companiei de la Android la HarmonyOS, a spus Yu, ar dura doar cateva zile. In plus, HarmonyOS va suporta o varietate de aplicatii in diferite limbaje de coduri, printre care se numara Android, Linux si HTML5.