Incendiile din Amazon. Unul dintre subiectele ignorate de mass-media

Cea mai mare padure din lume este in flacari de saptamani intregi, iar presa a ignorat in cea mai mare parte acest aspect. Am vazut imagini recente in privinta acestui incediu, care a ajuns sa afecteze pana si vremea. Noptile in Sao Paolo sunt mai lungi de la o vreme; adica de cand fumul gros care s-a ridicat deasupra norilor orasului a transformat ora de pranz in miezul noptii. Sunt cateva zile de cand am vazut imaginile respective, iar de atunci nu s-a oprit incendiul respectiv; din contra, a continuat in proportii din ce in ce mai mari. Evident, e o situatie din ce in ce mai grava, avand in vedere viteza cu care arde, la urma urmei, cea mai mare padure tropicala a lumii. Si sunt indicii in ceea ce priveste faptul ca dezastrul nu se va opri aici, urmand sa aiba urmari mai grave. Cat de grave? Doar timpul se va pronunta in privinta acestui subiect.

De remarcat, totusi, este faptul ca viteza cu care arde aceasta padure tropicala este una record. Pentru brazilieni, nu e o situatie atat de neobisnuita, avand in vedere faptul ca s-au detectat aproape 73.000 de incendii in zona respectiva inca de la inceputul anului, cele mai multe dintre acestea avand loc in 2013. Tocmai anul in care Institutul National de Cercetari Spatiale a inceput sa observe cu un ochi mai atent situatia. Iar daca inca nu intelegi cat de grava e situatia, sa zicem ca o suprafata de aproximativ un teren si jumatate de fotbal american este distrusa in fiecare minut in zona respectiva. Iar cel mai alarmant fapt este faptul ca inca nu a ars intreaga padure, insa atunci cand se va intampla si acest lucru, mi-e frica sa ma gandesc la consecintele pe care le va avea nu doar pentru brazilieni. Ci si pentru oxigenul planetei. Avand in vedere suprafata de teren ce arde incontinuu, am motive serioase sa ma gandesc la impactul pe care il va avea in privinta aerului respirat. Mai ales pentru faptul ca asigura 20% din oxigenul planetei. Un procent urias.

Subiectul, desi nu are prea multa expunere in mass media, este unul dintre cele mai dezbatute subiecte pe internet. Se arunca cu vina aiurea, dintr-o parte in alta. Unii sustin ca devina ar fi presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, care la randul lui da vina pe ONG-uri. Altii sustin ca devina ar fi intreaga rasa umana. Eu unul tind sa inclin spre a doua teorie, desi simpatizez cu ambele. In fine, Bolsonaro a avut o reactie suficient de limitata in privinta acestui aspect, pana cand a fost presat de ONU si de liderii europeni sa ia mai multa atitudine. Ce presedinte si-au ales brazilienii…In fine, solutia presedintelui Bolsonaro este sa trimita in Amazon 44.000 de trupe care vor incerca sa stinga incendiile din padurea tropicala. Nu stiu in ce masura va avea succes acest demers, insa sper sa reuseasca in timp sa-l stinga.