Instagram extinde interdictia asupra imaginilor care infatiseaza auto-mutilare sau sinucidere

Imi aduc aminte faptul ca am vazut astfel de imagini pe Facebook. Bine, nu cu sinucidere, ci cu auto-mutilare, la vremea in care aveam parul lung si ascultam doar muzica rock/metal si eram inscris in grupuri de emo. Da, la acea vreme ra 2014-2015, iar cultura emo se afla pe moarte, insa inca mai exista la nivel de pokemoni. In sensul in care toti erau depresivi de la varste fragede, insa asta doar pentru a atrage atentie din partea altor utilizatori. 4 ani mai tarziu, nici nu se mai pune problema sa existe emo la altceva decat nivelul de adjectiv. Cat despre rockeri, pot sa ramana la piesele lor old-school cu Metallica, Iron Maiden, Megadeth si Machine Head pentru ca muzica rock e moarta. Cel putin la nivel de mainstream, dar nu stiu cati dintre rockerii din Romania mai asculta muzica underground. 

Bun, sa revenim la lucruri putin mai serioase. In afara de acesti pokemoni (fake-uri) care cersesc atentie, exista un val tot mai mare de persoane care se afla in stare de depresie sau care se gandesc in permanenta sa-si ia vietile. Ceea ce as putea spune ca e un lucru gresit daca nu as fi avut si eu asemenea ganduri la un moment dat, doar ca pe mine m-a impiedicat mereu faptul ca nu stiam sigur ce as putea rezolva daca as duce gandul la final. Probabil nimic. Deprimat inca mai sunt, de fiecare data cand vad postari pe Facebook, Instagram sau TikTok ale tinerilor din generatia mea (sau generatii mai tinere, se duce viitorul pe p***, oameni buni). Revenind la lucruri mai serioase, este decizia fiecaruia, desi nu este un lucru recomandat. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa aiba expunerea necesara ca sa fie influentati copii care ar putea recurge la astfel de practici pentru ca sunt singuri si usor influentabili. Am trecut personal prin stadiul asta, stiu despre ce vorbesc.

Si tocmai pentru asta, Instagram a decis sa interzica mai multe tipuri de imagini legate de auto-mutilare sau sinucidere. Evident, decizia retelei sociale detinute de Facebook vine in urma unui strigat public ca cei de la Instagram nu au depus suficiente eforturi pentru a proteja adolescentii vulnerabili de a vedea aceste imagini grafice. Sincer, e un efort mai mare din partea Instagram decat a avut vreodata compania-mama in aceasta privinta. Cum spuneam si mai inainte, vedeai la tot pasul genul asta de imagini sau postari in cazul in care aveai legatura cu comunitatea rock / metal (se gasea macar un pokemon care sa se dea drept emo). 

Aplicatia de partajare a fotografiilor nu va mai permite reprezentari fictive ale unor astfel de actiuni, inclusiv desene, meme-uri si imagini grafice din filme sau benzi desenate. De asemenea, nu se elimina doar imaginile care infatiseaza auto-mutilarea sau sinuciderea, dar si imaginile care includ referinte la aceste practici sau “materiale si metode asociate” acestora. Conturile care distribuie acest tip de continut nu vor fi recomandate in cautare sau in alte parti ale aplicatiei. Adica vor fi izolate de restul pentru a nu contamina cu genul asta de continut.