Intel prezinta tehnologia chipului care va alimenta computerele in 2025

Intel a prezentat, in cadrul zilei de joi, o placa de siliciu impanzita cu cipuri construite cu un proces de fabricatie complex, placa ce urmeaza sa fie lansata in cadrul anului 2025, un semnal menit sa linisteasca clientii ca anii de dificultati in ceea ce priveste fabricarea cipurilor companiei sunt in spate. „Ramanem la termen sau inainte de termen, in raport cu termenele pe care le-am stabilit”, a spus directorul executiv Pat Gelsinger despre planul companiei de a imbunatati procesele de producție. El a prezentat o placa strălucitoare de cipuri de memorie construite cu viitorul proces Intel 18A al companiei, care revizuiește tranzistoarele din inima circuitelor cipurilor si modul in care le este furnizata puterea.

Intel incearca sa accelereze in mod dramatic progresul in productie pentru a indeplini obiectivul din 2025 de a recupera avantajul de performanta al cipului pe care l-a pierdut in fata Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) si Samsung. Daca va reusi, va acest lucru inseamna ca cipurile pentru PC progreseaza mai repede dupa o jumătate de deceniu de imbunatatiri slabe in ceea ce priveste performanta. Si ar putea insemna ca Intel devine mai relevant pentru viata ta digitala prin construirea de cipuri in interiorul masinii, al telefonului si al placii grafice ale computerelor pentru jocuri.

In centrul efortului se afla trecerea prin cinci noi procese de productie in patru ani: Intel 7 in 2021, cu cipurile Alder Lake care alimenteaza acum computerele, Intel 4 in 2022, Intel 3 in 2023, Intel 20A la inceputul lui 2024 si Intel 18A la sfarsitul anului. 2024 — deși decalajul dintre disponibilitatea de producție si livrarea produselor inseamna ca cipurile 18A nu vor fi lansate pana in 2025. Aratarea napolitanei este un „punct de dovada” ca Intel este pe drumul cel bun, a spus Gelsinger.

Gelsinger, un inginer de cipuri care s-a intors la Intel in urma cu un an, aduce un boost in ceea ce priveste increderea in randul companiei ca urmare a reinstalarii sale ca CEO, dar va fi greu pentru companie sa-si gaseasca calea inapoi in top. Odata ce un producător de cipuri ramane in spate, cum au facut IBM si GlobalFoundries in ultimii ani, sunt ai greu de justificat investițiile colosale necesare pentru a avansa catre noua tehnologie. Cu toate acestea, se spune despre planul de recuperare a cipului Intel ca ar putea restabili puterea de producție din SUA. Intruchipand dificultatea Intel este decizia Apple de a elimina procesoarele Intel Core de pe Mac-urile sale in favoarea propriilor cipuri din seria M construite de TSMC. IÎn acelasi timp, AMD domina piata, Nvidia a profitat de pe urma jocurilor si AI, iar Amazon si-a introdus propriile procesoare de server.

Gelsinger a vorbit la Ziua investitorilor Intel, unde el si alti directori au incercat sa convinga analistii adesea sceptici ca respectivele cheltuieli pentru echipamente noi de fabricare a cipurilor vor da roade. Acest lucru va veni prin produse premium si clienti externi care sosesc pentru a folosi noua sa capacitate de productie a turnatoriei.

Intel 20A introduce doua modificari majore in designul cipului, RibbonFET si PowerVia, iar Intel 18A il rafineaza pentru o performanta mai buna. RibbonFET este interpretarea de catre Intel a unei tehnologii de tranzistori numita gate all around, in care poarta care guverneaza daca un tranzistor este pornit sau oprit este infasurata in intregime in jurul unor canale sub forma de panglica care transporta curentul electric. Intel a construit primele prototipuri Meteor Lake in ultimul trimestru al anului 2021 cu procesul Intel 4 si le-a pornit pe computere, a declarat Ann Kelleher, vicepresedintele executiv care conduce divizia de dezvoltare tehnologica a celor de la Intel.