iPadOS face din tabletele Apple dispozitive aproape bune pentru a inlocui un computer

Noul iPadOS este sistemul de operare pe care cei de la Apple l-au dezvoltat recent si l-au prezentat la WWDC 2019, ca un angajament fata de platforma iPad de a-i furniza un sistem de operare distinct fata de iOS, care a rulat mai intai pe iPhone (atunci cand a aparut primul model, in 2007). Cu toate ca era deja o diferenta destul de mare: astfel incat multe functii  cheie prezente pe iPad nu sunt disponibile pe iPhone. Cu iPadOS, distanta dintre cele doua creste, mai mult ca inainte. IPad-ul primeste cateva instrumente serioase care ii vor permite sa se ocupe de unele dintre cele mai mari nevoi de lucru ale unei persoane. .

“iPad-ul este, din nou, o platforma in crestere, ceea ce este destul de minunat”, a declarat Greg Joswiak, de la Apple, de pe platforma iPad chiar acum. Craig Federighi a declarat pentru CNET: “A devenit o experienta cu adevarat distincta”. Da, nu ca asta nu ar fi fost chiar scopul lui Steve Jobbs atunci cand el si cu compania lui au creat iPadul,

Desktop browser: este acum un Chromebook?

Eu personal ma asteptam la o pagina completa de Google Documents, meniuri, marcaje si tot restul elementelor intacte. Lucrul in CMS pentru a scrie un articol este important. Nu am reusit sa fac asta bine pe un iPad inainte, insa acum Safari promite, in sfarsit, ca paginile sale web vor arata ca pagini de internet reale.

Nu este un element magic: atat Chromebookurile, cat si tabletele Chrome o fac. Computerele Windows o fac. Doar ca, in momentul de fata, era si timpul pentru Apple sa vina si ei cu astfel de modificari. Acesta a fost unul dintre cele mai mari lucruri pentru care nu am vrut sa pastrez niciodata vreun iPad. Nu pot sa ma astept sa incerc la modul serios.

Gesturi multi-touch pentru editare

Exista cateva gesturi noi, multi-touch, in sistemul iPadOS, care sunt realizate intocmai pentru a ajuta ca editarea textului sa aiba un plus de comfort. Intr-un document, ai prinde un text pe care sa-l copiezi si sa il desfaci in alta parte pentru a-l lipi. Vazandu-le pe acestea in actiune, pareau aproape ca gesturi pe care le-as face cu un set de casti HoloLens AR. Pe o tableta, intrebarea este daca se vor simti inovative sau ciudate?

Apple nu suportă inca un trackpad sau un mouse in iPadOS, chiar daca suportul mouse-ului poate fi configurat prin cateva clickuri de baza in cadrul functiilor de accesibilitate. Dar Apple insista ca degetele (si eventual, un creion) sa fie instrumentele de editare cheie pentru moment. Ba mai mult, iPadOS face un pariu cu tine ca nu iti va lipsi nici un mouse, nici un  trackpad. Eu spun exact contrariul, cred ca imi va lipsi.

Si exista o alta problema cu gesturile ciudate in iPadOS: unele dintre ele iti dau un feeling de parca ar fi un fel de “gesturi incantatoare”. Trebuie sa cunosti niste miscari speciale pentru a le elimina. Intr-adevar, iPadOS este un sistem de operare bizar.