Iranul a atacat cu rachete balistice bazele militare americane din Irak

Situatia devine una din ce in ce mai tensionata in Orientul Mijlociu, pe fondul ingrijorarii (sau amuzamentului unora) in privinta posibilitatii izbucnirii unui “WW3”. Avem amenintarile Iranului cu razbunarea pentru uciderea generalului Qasem Soleimani intr-un atac aerian american asupra Bagdadului si promisiunile Statelor Unite cu represalii in cazul in care iranienii intreprind actiuni militare impotriva SUA. Deocamdata, razboiul dintre cele doua natiuni a fost doar pe Twitter, protagonistii Donald Trump si Hassan Rouhani amintind ca tensiunile dintre Iran si SUA sunt mult mai vechi decat programul nuclear al republicii islamice. Cu numere gen 50 si 290, aluzii, fie la diplomatii americani care au fost prizoneri politici in Iran in anii 70, fie la numarul de pasageri morti dupa ce un avion iranian a fost doborat de o drona americana in 1989. Evenimente pentru care nici unul dintre guvernele Iranului sau SUA nu si-au cerut scuze unul fata de celalalt pana in momentul de fata. In orice caz, ultimele stiri din Irak nu par sa sugereze ca ar fi o situatie care sa poata fi evitata.

Astfel, in dimineata zilei de miercuri, Iranul a atacat cu rachete balistice doua baze militare americane in Irak. Este o stire confirmata atat de presa de stat iraniana si reprezentanti ai  Corpul Garzilor Revolutionare Islamice, cat si de Casa Alba. Cu alte cuvinte, guvernul de la Teheran s-a tinut de cuvant dupa ce promisese a fi represalii pentru uciderea generalului Soleimani. Asta dupa ce, ieri, Parlamentul Iranului a adoptat in unanimitate un proiect de lege prin care erau clasificati drept “teroristi” toti soldatii americani si angajatii Pentagonului aflati in regiune. Prin acest proiect de lege, „orice ajutor acordat acestor forte, inclusiv militar,  financiar, tehnic sau logistic, va fi considerat drept complicitate la un act terorist”. Acum, reprezentantii fortelor armate iraniene sustin, intr-o declaratie publica, ca „razbunarea Garzilor Revolutionare a început”. Semn clar ca fortele iraniene nu se vor rezuma doar la acest atac. 

Cu toate ca inca nu a fost emisa o declaratie de razboi de catre nici una dintre parti. Aparent, pentru iranieni, acest scenariu ar fi unul exclus din start. „Iranul a luat masuri proportionale in materie de autoaparare. Nu cautam escaladarea sau razboiul, ci ne vom apara de orice agresiune.”, a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe al Iranului. Insa, SUA ar putea emite o astfel de declaratie, desi ar avea drept consecinta o implicare a Rusiei si Chinei si, cel mai probabil, izbucnirea WW3.

„Totul este bine! Rachete lansate din Iran la doua baze militare situate in Irak. Evaluarea victimelor si daunelor au loc acum. Pana acum, bine! Avem, de departe, cei mai puternici si bine echipati militari oriunde in lume!”, a scris Trump pe Twitter in legatura cu incidentul. Presedintele american a promis ca va reveni ulterior cu o declaratie. Iar lumea se intreaba daca va fi una de razboi oficiala. Pentru ca, in mod cert, va veni un raspuns din partea SUA la acest atac al Iranului.