Istoricul tau de internet poate fi folosit impotriva ta

Cred ca nu mai e un secret pentru tine faptul ca esti monitorizat incontinuu atunci cand esti online. Iar daca este, ei bine, ar trebui sa incepi sa ai mai multa grija ce postezi sau ce cauti in mediul virtual, pentru ca toate aceste lucruri pot fi folosite in avantajul sau dezavantajul tau, in functie de situatie. Activitatea unei persoane in online spune foarte multe despre aceasta, iar unele servicii au posibilitatea de a accesa istoricul tau de navigare web. Aceasta verificare este folosita cel mai frecvent atunci cand vine vorba despre angajarea unei persoane in cadrul unei companii mai renumite. Cu alte cuvinte, se cauta determinarea un scor de credit al persoanei respective, insa la nivel social. Un scor de credit reprezinta modalitatea standard prin care birourile de credit pot stabili un potential grad de risc al unui  client care solicita credit de la o institutie financiara, bancara sau non-bancara. Pana si cei de la Provident cauta sa se asigure de faptul ca un potential client isi poate achita ratele pana la ultimul banut.

Intr-o maniera similara, activitatea unei persoane in mediul online poate fi luata in considerare in mai multe instante de catre anumite entitati. Care ar putea inclusiv sa ia decizia sa nu-ti mai acorde anumite servicii in cazul in care considera aceasta activitate ca fiind “dubioasa”. Ce-i drept, in Romania nu e un lucru care se ia in calcul decat in cazurile mai speciale, precum angajarea in anumite domenii de activitate care necesita studii superioare. Acest criteriu este mult mai strict in functie de tara. 

De exemplu, intrarea in Statele Unite poate fi influentata in mare parte de activitatea online, si nu neaparat a ta. Un exemplu concret este un un student al Universitatii Harvard, care nu a fost lasat sa intre pe teritoriul SUA din cauza postarilor prietenilor pe care acesta ii avea in lista de Facebook. Postari care erau anti-americane, studentul respectiv, Ismail Ajjawi, fiind originar din Liban. Acesta a primit o bursa pentru a studia in Statele Unite, insa un ofiter de politie l-a interogat pe tanarul in privinta activitatii prietenilor sai pe social media. Evident, atunci cand a gasit cateva „postari cu puncte de vedere politice care se opun Statelor Unite ale Americii”, i-a comunicat imediat decizia si l-a lasat doar sa-si sune parintii sa le comunice si lor.

Desi este un criteriu luat in considerare mai ales de catre platformele online, care au mai mult acces asupra activitatii tale online. Un exemplu concret este cazul unui model australian, Kaylen Ward, care a strans pe internet un milion de dolari pentru incendiile din Australia. Pe Twitter, Ward oferea utilizatorilor poze nud cu ea, in schimbul unei dovezi verificabile ca acestia ar fi donat bani unor organizatii non-profit din Australia. Desi sunt doua retele sociale total diferite, reactia Instagram a fost sa ii stearga toate cele trei conturi de pe platforma, strict pentru ca activitatea sa de pe Twitter incalca regulile privind continutul sugestiv sexual pe Instagram.