Julian Assange ar putea fi extradat catre Statele Unite

Fodatorul Wikileaks, Julian Assange, este, fara indoiala, una dintre cele mai controversate personalitati publice. Acesta este acuzat de catre Statele Unite ca ar fi pus in pericol securitatea nationala a tarii, iar aceasta este doar una dintre cele 18 acuzatii pentru care este investigat de catre autoritatile americane. Documente si informatii clasificate au fost postate pe Wikileaks de-a lungul anilor, motiv pentru care americanii sunt pregatiti sa-l aduca in fata justitiei pe fondatorul platformei. Intre timp, acesta se mai confrunta si cu o acuzatie de viol in Suedia, guvernul de la Stockholm incercand, fara succes, sa ceara extradarea sa in acest caz. Assange neaga ambele acuzatii, declarand in cazul celor impuse de catre Statele Unite faptul ca “WikiLeaks este doar un “editor” si nu a incalcat nici o lege pentru a obtine informatii”. Assange a fost arestat de catre politia britanica in 2019, in afara ambasadei Ecuadorului la Londra, dupa ce a incercat sa obtina azil politic in tara sud-americana. Daca tentativele initiale pentru a obtine azil politic s-au dovedit a fi de succes, avand in vedere faptul ca fostul presedinte Lenín Moreno i-a acordat cetatenie in 2018, o serie de dispute cu autoritatile ecuadoriene au dus la revocarea sa din spatiul ambasadei si la arestarea sa doar un an mai tarziu. In conditiile in care au fost postate imagini compromitatoare cu autoritatile ecuadoriene pe Wikileaks. 

Extradarea lui Assange este una dintre prioritatile Statelor Unite, insa un judecator britanic a luat hotararea de a bloca extradarea in februarie 2020, citand ingrijorari in privinta sanatatii mintale a fondatorului Wikileaks, dar si in ceea ce priveste conditiile din inchisorile SUA. Aceasta hotarare nu este, insa, definitiva, intrucat Assange va fi extradat, intrucat acesta intentioneaza sa depuna contestatie, citand aspecte ale deciziei judecatorului de district care nu au fost obiective in cazul sau. Deocamdata, fondatorul Wikileaks este arestat preventiv in Marea Britanie. 

„Vom contesta aceasta decizie cat mai curand posibil”, a declarat Stella Moris, logodnica lui Assange, într-un comunicat. Ea a adăugat că decizia este o „eroare judiciara grava” din partea autoritatilor britanice.

Assange este cautat in SUA pentru acuzatii de spionaj si se confrunta cu un rechizitoriu de 18 acuzatii, printre care spionaj si spargerea unor baze de date militare pentru a publica informatii clasificate despre razboaiele din Irak si Afganistan. In cazul in care va fi gasit vinovat de toate aceste acuzatii, Assange ar putea primi o pedeapsa de 175 de ani de inchisoare, desi surse din guvernul american au declarat faptul ca acesta risca o pedeapsa drastic mai mica, intre patru si sase ani. Hotararea anterioara care bloca extradarea lui Assange a fost ratificata in ianuarie. In urma unui recurs din partea Departamentului de Stat al SUA, cazul a trecut la Inalta Curte, care a oferit asigurari din partea tarii cu privire la tratamentul acordat lui Assange in cazul in care acesta va fi extradat in cele din urma. Assange insusi a declarat ca o eventuala extradare in SUA i-ar putea pune in pericol viata. 

Printre concesiile SUA in cazul extradarii lui Assange se numara promisiunea de a nu-l inchide pe fondatorul Wikileaks la ADX, o inchisoare de maxima securitate din Colorado, sau de a-l supune „masurilor administrative speciale”. De asemenea, SUA au fost de acord ca, in cazul in care Assange este condamnat, autoritatile americane ar fi acceptat o cerere din partea Australiei pentru ca el sa-si ispășească pedeapsa acolo (intrucat Assange este cetatean australian). In cele din urma, SUA au garantat ca, daca va fi arestat pe pamant american, Assange va primi tratament clinic si psihologic adecvat.

„Suntem multumiți de decizie si nu avem alte comentarii”, a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Justitie al Statelor Unite.