Kosovo interzice exploatarea criptomonedelor dupa pana de curent

Kosovo, acel stat nerecunoscut format de americani in sudul Serbiei si care in mod normal ar fi trebuit sa apartina de Albania (la fel ca si Macedonia de Nord de Bulgaria, dar impartirea teritoriilor in Balcani a fost dintodeauna o problema delicata de-a lungul secolelor). Practic o republica formata de catre fortele ONU, care si astazi se afla in misiuni de mentinere a pacii pe teritoriul separatist, la modul in care pana si fratii de peste Prut au forte militare stationate in zona. Armata Republicii Moldova intr-o misiune de mentinere a pacii in conditiile in care armata Ucrainei de abia poate face fata fortelor rusesti stationate la granitele tarii este o notiune care ar fi amuzanta in ciuda comparatiei cu o situatie ce ar putea avea un impact negativ asupra tarii noastre. In orice caz, criza energetica afecteaza o lume intreaga, si se pare ca statele mai mici, autoproclamate sau nu, sunt cele mai afectate de aceasta situatie. Kosovo a interzis exploatarea criptomonedelor pentru a reduce consumul de energie electrica. Guvernul sustine ca serviciile de securitate vor identifica si vor restrange sursele de minerit de criptomonede.

Exploatarea criptomonedelor este consumatoare din punct de vedere al energiei si implica verificarea tranzactiilor digitale pentru a obtine Bitcoin sau alte astfel de monede virtuale ca recompensa. In timp ce toata Europa se confrunta cu cresteri puternice de pret, Kosovo impune intreruperi de curent pe fondul unei penurii de electricitate. Cea mai mare centrala electrica de carbune a statului balcanic a fost inchisa luna trecuta din cauza unei probleme tehnice, fortand guvernul sa importe electricitate la preturi mari. O stare de urgenta de 60 de zile, declarata in decembrie, a acordat guvernului competente de a aloca mai multi bani pentru importurile de energie si de a impune restrictii mai stricte privind utilizarea energiei. Panele de curent pe teritoriul autoproclamatei republici au starnit proteste si solicita demisia ministrului Economiei, Artane Rizvanolli.

Preturile energetice cresc vertiginos in toata Europa din diverse motive, inclusiv aprovizionarea scazuta din Rusia si cererea mare de gaze naturale, pe fondul in care statele lumii se chinuie sa puna economia in miscare in urma pandemiei de coronavirus. Cresterea a fost alimentata de tensiunile geopolitice cu Rusia, care furnizeaza o treime din gazul european. Rusia a respins acuzatiile Uniunii Europene in ceea ce priveste limitarea livrarilor de gaze, pe fondul unor tensiuni crescute cu privire la conflictul din estul Ucrainei.

Si, dupa cum spuneam, Kosovo a fost lovit mai puternic decat alte state. Luna trecuta, autoritatile au declarat ca Kosovo importa 40% din energia sa consumata. In cursul zilei de marti, doamna Rizvanolli a declarat ca guvernul a decis sa interzica exploatarea criptomonedelor pentru a atenua efectele crizei energetice globale. Exploatarea criptomonedelor precum Bitcoin implica conectarea computerelor – “masini de minerit” specializate – la reteaua valutara de pe internet. Oferind putere de calcul pentru verificarea tranzactiilor in acea retea, proprietarii “masinilor de minerit” sunt rasplatiti cu moneda nou generata, o investitie cu potential profitabil. Cu toate acestea, necesita o putere de calcul enorma, care la randul sau utilizeaza cantitati uriase de electricitate.

Pana de curand, Kosovo se lauda cu una dintre cele mai ieftine tarife la electricitate din Europa. Intr-un astfel de mediu, cripto miningul a devenit popular in randul tinerilor. Practica este deosebit de populara in zonele de nord ale Kosovo, unde etnicii sarbi nu recunosc independenta statului si refuza sa plateasca facturile de electricitate catre guvernul de la Pristina.

Preocupate de impactul asupra electricitatii, alte tari, precum China si Iran, au luat masuri represive impotriva criptominerilor. Anul trecut, Iranul a anuntat o interdictie de patru luni, deoarece consuma mai mult de 2 GW din retea in fiecare zi.