La Londra a avut loc prima arestare provocata de camerele de identificare faciala

Tehnologia de identificare faciala este din ce in ce mai populara. Politistii din Statele Unite au inceput s-o foloseasca pentru a-si rezolva mai usor cazurile (in ciuda faptului ca nu ai garantia unei acurateti de 100%, iar avocatii pentru confidentialitatea omului se afla in opozitie fata de acest lucru). Iar implementarea unor sisteme avansate de recunoastere faciala in orasele lumii a inceput de ceva timp, si iata ca isi culege primele roade. Daca San Fransisco a devenit primul oras din lume in care utilizarea identificarii faciale de catre politisti a fost interzisa prin lege de catre consiliul local, Londra a devenit primul oras in care a avut loc si prima arestare provocata de camerele cu recunoastere faciala. Diferenta intre cele doua tari se face din nou simtita in plan.

Dupa cum am spus, politia din Londra a efectuat un proces public stradal cu ajutorul camerelor de identificare faciala. Un barbat care si-a acoperit fata in timp ce mergea pe langa camere a fost oprit de ofiteri, fortat sa se supună fotografierii, apoi a fost arestat pentru o acuzatie de perturbare a linistii publice. Pentru ca a fost legitimat pentru simplul fapt ca purta gluga si a fost recunoscut de camera de identificare faciala, omul a devenit recalcitrant atunci cand s-au apropiat autoritatile si a ridicat tonul. Pana cand a urlat in plina strada. Desi, punctul sau de vedere este de inteles; eu personal credeam ca Marea Britanie este o tara mai civilizata decat sa suspecteze toti oamenii care circula cu gluga in cap pe strada. Am postat clipul intr-un link mai jos, scena incepe de la minutul 3:35. Iar, dupa cum se vede pe fundal, nu sunt singurul care nu intelege de ce a trebuit sa fie amendat omul respectiv. In fine, poti sa ai propria opinie doar dupa ce vezi clipul.

Si dupa cum spuneam mai sus, in timp ce San Fransisco a interzis printr-o decizie a municipalitatii utilizarea tehnologiei de identificare faciala de catre politie, in Londra testele pe acelasi subiect se aflau intr-un stadiu extrem de avansat. Scandalul din videoclipul de mai sus s-a datorat mai ales faptului ca cetatenii orasului au incercat sa gaseasca metode pasnice pentru a protesta impotriva deciziei de a fi identificati facial prin intermediul a sute de camere cu recunoastere faciala instalate in tot orasul. Cum sa nu protestezi impotriva acestui lucru? Sincer, acesta este unul dintre singurele momente cand ma bucur sincer ca noi romanii suntem mai inapoiati cu tehnologia.