Lenovo foldable ThinkPad X1: un prototip de tableta pliabila

Esecul pe care l-a inregistrat Samsung Galaxy Fold nu impiedica alte companii din a incerca sa dezvolte propriile dispozitive pliabile. Astfel, cei de la Lenovo au dezvoltat un prototip de tableta pliabila, ThinkPad X1, un model ce practic arata ce se intampla atunci cand o companie incearca sa aplice aceleasi idei de design pe un ecran mai mare si un hardware mai puternic. In cazul de fata, este vorba de un panou OLED cu diagonala de 13 inchi, rezolutia 2K si raportul de aspect de 4:3. Atunci cand se deschide complet, acesta pare a fi ori o placa Windows mare sau un iPad Pro. Atunci cand il pliezi, ai parte de un ecran cu diagonala de 9.6 inchi, alaturi de un touchscreen pe aceeasi dimensiune, pe jumatatea inferioara.

In timpul unei sesiuni demonstrative cu un prototip timpuriu, dar extrem de functional, am vazut o varietate de moduri de utilizare a dispozitivului, care inca nu are un nume oficial. Inclinata ca un telefon cu clapeta, tastatura ecranului a functionat la fel de bine ca si orice alt touchscreen al dispozitivelor pe care le-am incercat, adica este functional, insa necesita putina practica pentru a te obisnui cu cu acesta. Lenovo intentioneaza sa lanseze o tastatura compacta, care sa insoteasca dispozitivul si care sa se conecteze prin Bluetooth. In acest fel, ecranul poate fi desfacut pana la marimea completa, de 13 inci, sustinut pe o platforma si folosit cu tastatura fizica, aproape la fel ca si un desktop mini-all-in-one.

Ecranele pliabile, in timp ce inca reprezinta un subiect fierbinte in lumea tehnologiei, sunt, de asemenea, un mare semn de intrebare. Lucru care nu-i de mirare, avand in vedere faptul ca lansarea telefonului cu ecran pliabil, Samsung Galaxy Fold, a fost amanata de tot felul de rapoarte in ceea ce priveste deteriorarea unitatilor respective, care ar fi extrem de usor de stricat. Dincolo de problemele cu folia. In fine; cei de la Lenovo isi doresc sa evite o lansare similara. Spre deosebire de Galaxy Fold, pe ecran nu se afla nici un strat superior, care ar putea tenta utilizatorii sa-l indeparteze. Marginile ecranului flexibil pareau si mai bine sigilate decat pe Fold, iar Lenovo spune ca testeaz─â noul dispozitiv pentru dublarea ciclurilor balamalelor unui laptop. Compania sustine ca este foarte constienta de problemele pe care le-a avut Galaxy Fold, dar si ca le poate evita. Ramane de vazut cum. Insa, conceptul de tableta pliabila pare mai realizabil decat cel de smartphone pliabil, cel putin momentan.

O mare intrebare este daca poate un dispozitiv ca acesta sa fie un inlocuitor bun pentru  PC-ul sau laptop-ul obisnuit? Mare parte din dispozitiv este, cu siguranta, foarte asemanatoare unui laptop. De asemenea, ThinkPad X1 va avea o camera web IR, doua porturi USB-C si un stylus Wacom. Ruleaza pe o platforma Intel / Windows, desi nu exista nici un model de procesor fix sau o versiune de Windows concreta cu care se va lansa dispozitivul propriu-zis. Necunoscute sunt si alte detalii precum pretul, numele exact si data de lansare, ce s-ar putea sa fie dincolo de 2020. Toate aceste detalii sunt, se poate spune, flexibile.