Leul se afla la un minim istoric in momentul de fata. Care este cursul valutar?

Bun, ideea este ca se vorbeste incontinuu in legatura cu o criza economica in care Romania ar urma sa intre, iar vina, evident, se arunca in seama guvernarii PSD. Evident, cu PNL avand si puterea si presedintele, nu s-ar putea intampla vreun progres semnificativ incat sa se schimbe ceva in bine, insa este varianta care pare a fi un rau mai mic. In orice caz, as vedea o repetare a scenariului 2009-2010, cu PNL in loc de PDL, Iohannis in locul lui Basescu (desi Klaus este un caracter mult mai sters in comparatie cu cel al predecesorului sau la fruntea statului) si Ludovic Orban in locul lui Emil Boc. In orice caz, Orban prefateaza masuri de austeritate in ultimele declaratii pe care le-a dat in presa. Si se mai vorbeste despre cresterea salariilor si pensiilor, indepartarea birocratizarii, respectarea promisiunilor si programului guvernamental. Sunt pregatit sa pun pariu ca nici unul dintre aceste scenarii nu este unul realist in acasta situatie. Unul dintre motivele pentru care sunt convins de acest lucru este cel despre care voi vorbi in acest articol. 

Cu alte cuvinte, da, este vorba despre leu si despre modul in care acesta continua sa deprecieze de la o zi la alta in comparatie cu euro, iar semnalele in acest caz nu prevad o imbunatatire prea curand. Pentru cei care isi primesc remuneratiile in euro, n-ar trebui sa reprezinte acest lucru o problema prea mare, avand in vedere cursul valtuar imens intre cele doua monezi. Cu toate acestea, in cazul in care unul dintre acestia plateste rate sau chirii in moneda de circulatie a Uniunii Europene, atunci, in mod sigur ar putea resimti un gol in buzunar. Unul mai adanc si mai durabil, din pacate. Explicatii in ceea ce priveste aceasta cadere libera a leului in aceasta perioada exista. Insa ar trebui ca oamenii sa tina cont de sfatul unor specialisti financiari in cazul in care isi doresc sa supravietuiasca acestui nou val de criza economica ce pare sa acfecteze Romania din ce in ce mai mult. 

Insa, revenind la subiectul principal, leul a inceput sa deprecieze puternic inca de la inceputul saptamanii. Asta ca si cum in ultimele luni nu se aflase intr-o evolutie de tip roller coaster, cu urcusuri si coborasuri in asa fel incat evolutia nu era una constanta. La un moment dat, situatia parea sa se redreseze, avand in vedere faptul ca semnalele tindeau spre o valoare constanta si confortabila de 4,76 – 4,77 de lei. Ei bine, ziua de joi, 21 noiembrie, a adus un nou minim istoric pentru moneda nationala. La ora 13:00, atunci cand BNR a afisat noul curs valutar, euro a sarit peste pragul psihologic de 4 lei si 78 de bani. Si da, acesta este un nivel la care nu s-a mai aflat niciodata pana in momentul de fata. Iar in cazul in care esti una dintre acele persoane care au rate sau chirii in euro, ai, pe buna dreptate, motive de a fi ingrijorat.