Marea Britanie ar urma sa permita celor de la Huawei accesul la reteaua 5G a tarii

Bun, stim cu totii despre conflictul dintre Huawei si Statele Unite. Care a dus la escaladarea razboiului comercial dintre SUA si China si a fost momentul culminant al acestuia. Este un razboi comercial care dureaza de 15 luni si, in cele din urma, se pare ca ar fi ajuns la un sfarsit atunci cand cele doua tari au ajuns la un acord preliminar pentru ca Washingtonul sa suspende tarifele pe care se pregatea sa le impuna marfurilor made in China. Huawei nu este singura companie chinezeasca care a primit interdictie din partea administratiei Trump, insa este un caz special pentru ca a fost acuzata de spionaj pentru guvernul de la Beijing in mai multe cazuri. Evident, reprezentantii companiei au negat in mod repetat acest lucru, insa Statele Unite si-au incurajat si aliatii sa recurga la aceleasi proceduri si sa nu lase Huawei sa lucreze la reteaua lor 5G. SUA s-a descurcat foarte bine atunci cand vine vorba despre 5G, insa alte tari nu au la fel de multe posibilitati. Australia a fost singura care a urmat cap-coada sfatul americanilor. Germania a decis impotriva unei astfel de sanctiuni, iar Marea Britanie a spus ca isi va anunta decizia in aceasta toamna.

Si se pare ca decizia in acest sens este una imbucuratoare pentru compania chinezeasca. Premierul britanic Boris Johnson se pregateste sa acorde acces celor de la Huawei Technologies Co Ltd la viitoarea retea de telecomunicații 5G din Marea Britanie, au informat duminica cei de la Sunday Times, citati de catre publicatia Reuters. Surse din cadrul serviciilor guvernamentale si de securitate au declarat ca Marea Britanie se indreapta catre o decizie care va vedea acccesul Huawei permis la partile „necontencioase” ale respectivei retele. Evident, este o decizie care ar urma sa deschida un conflict cu Statele Unite, in ciuda faptului ca Trump a usurat sanctiunile impuse celor de la Huawei pentru a ajunge la un acord cu China in privinta incheierii razboiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii. Evident, America nu o sa uite aceasta decizie luata de guvernul britanic prea curand. 

Oricum, era un lucru de asteptat avand in vedere faptul ca Marea Britanie era, pana in momentul de fata, cea mai rezervata tara in privinta unei decizii asupra accesului Huawei la reteaua sa de comunicatii 5G. Asta pentru ca englezii par dispusi sa-si asume riscul de a avea reteaua monitorizata doar pentru a avea parte de un echipament suficient de bun la un pret mai mic. Luand in considerare faptul ca, in cazul in care britanicii vor limita accesul companiei in unele parti ale tarii, o sa scada riscul de securitate, nu este ca si cum riscurile ar disparea complet. Insa sunt mai mici decat daca le-ar permite sa se ocupe de intreaga retea. Da, Anglia se expune unui risc suficient de mare pentru a avea anumite dintre informatiile sale expuse guvernului chinez de cei de la Huawei. Dar guvernul de la Londra are masurile de precautie necesare pentru a lasa scurse cat mai putine informatii.