Mark Zuckerberg apara decizia Facebook de a mentine videoclipul cu Pelosi

Directorul executiv si co-fondatorul al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat miercuri ca reteaua sociala ar fi putut actiona mai repede pentru a semnala un videoclip fals in care tehnologia a facut-o pe purtatoarea de cuvant a Camerei Reprezentantilor din Congresul american, Nancy Pelosi, sa para beata. Insa, Zuckerberg a tinut, de asemenea, sa apere decizia companiei de a mentine videoclipul pe platforma retelei sociale, o versiune care a strans aproape 3 milioane de vizionari pe retelele sociale. Miercuri, Zuckerberg a declarat ca a durat ceva timp pentru ca sistemele Facebook sa-l semnaleze si pentru functiile fact-check sa evalueze videoclipul ca fiind fals, ceea ce a redus raspandirea acestuia pe site.

“In acea perioada, [n.r. videoclipul] a primit mai multa expunere decat politica noastra… ar fi trebuit sa permita”, a spus Zuckerberg la Aspen Ideas Festival din Colorado. “Deci asta a fost o greseala de executie”. Imi place calmul cu care Zuckerberg trateaza genul de situatii in care Facebook e criticata. Toate argumentele sale sunt fact-based, isi mai permite sa faca si glume seci la care sa taca o sala intreaga. Plus ca, in momentul de fata, este cel mai detestat om din industria tech, doar ca nu pare ca i-ar pasa in primul rand.

YouTube a eliminat videoclipul, insa Facebook si Twitter l-au mentinut pe platformele lor. Pe desktop, Facebook a afisat articole pe tema subiectului, langa videoclipurile verificate de acesti fact-checkers. Utilizatorii care au incercat sa dea un share videoclipului pe aplicatia mobila a Facebook au vazut, de asemenea, o notificare care mentioneaza că exista rapoarte suplimentare de la fact-checkers. Cu alte cuvinte, praf in ochi pentru ca nimeni sa nu comenteze faptul ca cei de la Facebook nu au vrut sa dea jos videoclipul, doar ca n-a reusit faza. Sunt gata sa pun pariu ca daca era un deepfake cu Zuckerberg, ar fi zburat de pe Facebook la nici 2 ore de la publicarea acestuia. Pe cand videoclipuri ca acel live stream cu atentatele din Noua Zeelanda poate sa stea sa adune vizionari pana in momentul in care se sesizeaza cineva de acolo de la departament sa-l indeparteze. Bine jucat, n-am ce sa spun. E ca si cum Zuckerberg are un loc atat de stabil in industria tech, inca una sau doua controverse ii sunt total indiferente.

Comentariile lui Zuckerberg vin pe fondul in care Facebook continua sa se confrunte cu o dezbatere intensa asupra tipului de continut care ar trebui sa fie eliminat sau mentinut pe platforma sa. Desi, poate problema e la platforma in sine… In fine, in cadrul acestei saptamani, compania este asteptată sa lanseze un raport despre un consiliu de supraveghere pe care il creeaza pentru a revizui unele dintre cele mai dificile decizii de moderare a continutului. Cu siguranta o sa creeze acest consiliu de supraveghere, o sa-l si anunte oficial printr-un comunicat si prin anunturi promovate in locuri unde sa le vada toata lumea. Ar trebui sa creeze o comisie pentru a-si revizui propria politica de colectare a datelor utillizatorilor.