Netflix pretinde ca a eliminat suportul AirPlay pentru a-si proteja clientii

Noua varianta iOS a aplicatiei Netflix a eliminat suportul pentru Airplay. Compania americana de streaming pentru televiziune sustine ca a luat aceasta decizie pentru a-si proteja clientii, insa, mai mult ca sigur decizia celor de la Netflix a fost luata ca represalii pentru decizia Apple de a lansa propriile servicii de streaming care vor concura, cel putin pe hartie, cu cel mai popular serviciu de streaming TV. Desigur, cei de la Netflix sustin ca nu, decizia Apple de a lansa un serviciu de streaming TV nu are nimic de-a face cu decizia companiei de a elimina suportul AirPlay – este doar o intamplare ca decizia vine in aceasta perioada, Netflix sustinand ca a analizat mai amanuntit serviciile si ca nu poate face diferenta dintre dispozitivele care suporta streaming-ul AirPlay 2 si care nu nu deoarece serviciul nu are identificatori digitali. Din moment ce Netflix nu poate garanta ca utilizatorii sai beneficiaza de cea mai buna calitate posibila pe aceste televizoare, compania isi retrage sprijinul cu totul. Cu siguranta toata lumea a crezut ca Netflix nu incearca sa ia aceasta masura in retaliatie pentru aparitia Apple TV+…

Comunicatul oficial al celor de la Netflix

Vrem sa ne asiguram de faptul ca utilizatorii nostri au parte de o experienta excelenta pe Netflix de pe orice dispozitiv pe care il folosesc. Cu ajutorul serviciului AirPlay, lansat pe dispozitive terte, nu exista nicio modalitate de a face distinctia intre dispozitive (cele care au doar continut Apple TV vs. cele care nu au) sau certificate in ceea ce priveste aceste experiente. Prin urmare, am decis sa întrerupem suportul Netflix AirPlay pentru a ne asigura ca standardele noastre de calitate pentru vizionare sunt indeplinite. Utilizatorii pot continua sa acceseze Netflix de pe aplicația incorporata pe Apple TV si alte dispozitive.

Concluzia

Prin urmare, noul stadiu al lucrurilor este ca nu mai poti viziona Netflix via AirPlay de pe un dispozitiv iOS, televizor Apple sau televizor autonom. Aceasta “limitare tehnica” este aparent atât de ingrozitoare, incat nu a existat o echipa de ingineri a producatorilor care sa introducă noi televizoare compatibile cu AirPlay 2 (Samsung, LG si Vizio) pentru a rezolva problema in colaborare cu Apple si / sau Netflix.

Problema cu declaratia oficiala a celor de la Netflix: “suntem doar preocupati pentru clientii nostri”, este ca aceasta replica e atat de lipsita de originalitate incat am vazut-o de o multime de alte ori in declaratiile companiilor implicate in aceasta industrie. Un exemplu concret este cel furnizat de Amazon, care de ani de zile refuza sa vanda dispozitive precum Apple TV sau Google Chromecast, sub acest pretext. In acest caz, Apple si Netflix au fost implicate intr-o dezbatere asupra platilor si proceselor. La sfarsitul anului trecut, Netflix a incetat sa ofere factura iTunes pentru Netflix, pentru ca este “satul” sa plateasca o reducere de 30% a veniturilor sale celor de la Apple pentru privilegiul de a aparea pe platforma respectiva. Apple isi intensifica eforturile de a investi in servicii de streaming care ar putea reduce numarul de modele de afaceri ale Netflix.