Noul Samsung Galaxy Fold, disponibil in Europa

Samsung Galaxy Fold poate fi considerat primul telefon pliabil aparut pe piata, in cazul in care excludem Royole FlexPai (care este mai mult sau mai putin un model prototip din toate punctele de vedere). Intr-un final, Samsung a lansat Galaxy Fold in septembrie, dupa luni intregi de asteptare in care lansarea telefonului a fost amanata pe o perioada nedeterminata. Telefonul pliabil trebuia lansat la data de 23 aprilie, insa au existat anumite probleme cu folia ecranelor, care a facut ca modelele oferite publicatiilor le evaluau pentru recenzii sa fie retrase de pe piata. In iulie, cei de la Samsung anuntasera ca telefonul va fi gata de lansare in septembrie. Iar zvonurile s-au dovedit a fi adevarate, insa telefonul a fost lansat doar in Coreea de Sud la acea vreme. Dupa care au urmat lansari prin Statele Unite, Marea Britanie, Australia. Acum este disponibil in Europa si, implicit, in Romania.

„Suntem entuziasmati ca acest nou smartphone, care definește o noua categorie de telefoane mobile este disponibil acum si pentru publicul din Romania. La inceputul acestui an, Samsung a deschis un nou capitol in istoria inovatiei mobile, lansand primul sau telefon pliabil si aducand specificatii de top pe un device premium, care depaseste limitarile unui smartphone traditional”, a declarat Tiberiu Dobre, sef al diviziei IM a Samsung Electronics Romania in privinta lansarii noului Galaxy Fold la noi in tara

Insa, fiind un telefon pliabil, si unul dintre cele mai bune pana acum, este si un dispozitiv extrem de scump, deci nu stiu cat de multi vor fi in stare sa-si permita sa achizitioneze un asemenea gadget. Asta in cazul in care te gandeai, mai in gluma sau mai in serios, sa-ti achizitionezi un astfel de dispozitiv. Costa in jur de 2.000 de euro, insa acest lucru depinde si de furnizorul de la care iti doresti sa achzitionezi dispozitivul. Spre exemplu, cei de la Vodafone il pun la dispozitie utilizatorilor sai pentru un pret de 1.948 de euro. Pe  eMag il poti gasi la pretul de 12.500 de lei. In concluzie, un astfel de telefon pliabil ar solicita o munca de peste un an, daca ar fi sa ne raportam la salariul minim pe economie din Romania. Un salariu minim care nu este pe cale a creste prea curand. Aveam in trecut un articol interesant, cu o statistica referitoare la perioada de timp pentru care un salariat trebuie sa munceasca pentru a-si putea achizitiona un iPhone XS.

In orice caz, Galaxy Fold este alimentat de catre un procesor Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 (7 nm) si ruleaza Android 9.0 (Pie), cea mai recenta versiune a sistemului de operare pana la lansarea Android 10. Telefonul are o memorie interna de 12 GB RAM si un spatiu de stocare de 512 GB, care se poate extinde pana la 1TB prin intermediul unui card SD.  Ecranul telefonului e Dynamic AMOLED capacitive touchscreen, iar camera principala are 16 megapixeli. Dispozitivul poate rula clipurile video la 2160p@60fps, 1080p@60/240fps și 720p@960fps.