O analiza a turului 2 al alegerilor prezidentiale si al urmatoarelor scrutine (eventual)

Dupa cum bine stim, presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD Viorica Dancila sunt cei doi candidati care se vor infrunta in turul 2 al alegerilor prezidentiale. Este o lupta extrem de lipsita de balanta, o lupta in care sunt sanse in proportie de 99.9% ca Iohannis sa castige un nou mandat la Cotroceni in ciuda faptului ca mandatul sau de pana acum a fost lipsit de progrese spre acea “Romanie a lucrului bine facut” pe care o promitea in 2014. 

Desigur, presedintele ar putea acuza faptul ca nu a avut un guvern cu care sa colaboreze (lucru pe care l-a mentionat deja), avand in vedere ca majoritatea mandatului l-a petrecut cu guverne PSD (Ponta, Grindeanu, Tudose, Dancila) la conducerea tarii. Doar ca nu ar fi un argument valid avand in vedere numarul de dati cand Iohannis a preferat sa lase PSD sa-si taie singur craca de sub picioare pentru a castiga un al doilea mandat. Ii ataca in timp ce mai desemna un premier din partidul unic pentru Palatul Victoria de fiecare data cand Liviu Dragnea simtea ca pierde controlul asupra persoanei care se afla in fruntea guvernului. A avut nenumarate ocazii in care se putea lupta cu PSD, si cu demisia lui Tudose si in cazul Laurei Codruta-Kovesi, si multe altele pe care nu am chef sa le enumar acum. Insa nu a facut-o pentru ca nu voia sa rise suspendarea. Desi, cel putin in teorie, aceasta suspendare are nevoie de motive intemeiate pentru a fi validata, gen incalcari grave ale Constitutiei. Ori deocamdata nu e cazul de asa ceva. Din nou, deocamdata. Am putea vedea cat de bine se descurca Iohannis cu un guvern PNL in cel de-al doilea mandat, desi vad o repetare a tandemului Basescu-PDL (in cazul in care liberalii vor castiga si alegerile parlamentare). 

Cat despre Dancila, faptele din aproape 2 ani din mandatul de premier vorbesc de la sine. Desigur, a fost o surpriza faptul ca a reusit sa intre in turul 2, avand in vedere faptul ca era cotata la 8% iar candidati ca Dan Barna sau Mircea Diaconu pareau sa aiba mai multe sanse. Insa nimic nu se va schimba, pentru ca PSD nu mai are forta de a convinge oameni sa voteze cu Dancila in turul 2, ramane cu acelasi electorat educat precar, cu doctrina comunista, aflat in satele tarii. Viorica e la final de cariera politica, un last stand. Rezultatele din turul 2 vor rezulta in pierderea presedintiei PSD si disparitia ei de pe scena politica odata pentru todeauna. Dupa cum au spus unii, in 20 de ani nimeni nu va mai stii cine a fost Viorica Dancila.

Din pacate acesta nu este sfarsitul pentru PSD. Cu Dragnea si Dancila indepartati din fruntea partidului, cei care vor prelua PSD vor exploata greselile guvernului Orban in perioada premergatoare alegerilor parlamentare si, in functie de cat de grave vor fi, ar putea prelua din nou guvernarea. Romanii au demonstrat ca sunt un popor care nu merita altceva.