Orange a lansat primul telefon 5G

Orange este reteaua telecom care va aduce 5G in Romania. Si pentru asta, era normal sa ofere clientilor si un telefon prin care acestia sa poata accesa acest serviciu in primul rand. Evident, este un model propriu, dezvoltat in fabricile companiei, pentru ca nu puteau sa aduca Samsung Galaxy 5G sau Huawei Mate 30 Pro, unele dintre telefoanele care sunt compatibile cu noua retea de date mobile. Astfel, cei de la Orange aduc in Romania primul  telefon care este perfect compatibil cu tehnologia 5G, un model pe care l-a denumit Orange Neva jet. Evident, acest model ajunge in Romania cu o oarecare intarziere, cum de altfel e si normal pentru noi, intrucat telefonul a fost testat prima data in Polonia, acolo unde francezii sunt mai avansati atunci cand vine vorba de a dezvolta reteaua 5G.

In orice caz, acest lucru este intr-o oarecare masura normal, mai ales avand in vedere faptul ca cei de la Orange si-au petrecut majoritatea anului laudandu-se cu faptul ca ei sunt cei care vor implementa aceasta noua generatie de date mobile in cateva orase importante din tara noastra. Evident ca nu va fi disponibila aceasta tehnologie in toata tara, mai ales pentru faptul ca nu avem infrastructura necesara pentru ca acest lucru sa fie posibil in primul rand. Insa, e bine ca macar cele mai importante orase ale tarii vor beneficia de aceste servicii. Desi, sincer sa fiu, 5G nu se anunta cine stie ce progres tehnologic, iar in Romania sunt multi cei care considera ca aceasta tehnologie este complet inutila. Si este si a doua categorie, care de abia asteapta sa flexeze telefoane cu conexiune 5G si viteze de descarcare ultra-rapide. In orice caz, aceasta este o perioada in care operatorii telecom testeaza diverse zone pentru a vedea cand poate fi lansata noua retea de date la scara larga. Singurul lucru care se cunoaste cu certitudine este ca acest lucru se va intampla abia incepand de anul viitor.

Despre primul telefon 5G al Orange

Ornage Neva jet nu este un smartphone flagship, asa cum probabil cred ca ti-ai dat seama. Are un ecran Amoled cu diagonala de 6,47 inch ce prezinta o rezolutie full HD+, are trei camere foto (de 8, 20 si, respectiv 48 MP) si este alimentat de catre un procesor Qualcomm Snapdragon 855. Pana aici, specificatiile sunt destul de decente. Telefonul ruleaza versiunea Android Pie, a doua cea recenta versiune a sistemului de operare mobil de la Google. Un astfel de telefon costa undeva la 600 de euro, ceea ce inseamna putin sub 3.000 de lei in banii nostri. Nu este atat de mult avand in vedere cat au crescut preturile pe piata de telefoane mobile in ultimul timp. Evident, Orange mai pregateste si alte modele cu suport 5G, din gama Neva, insa toate vor fi lansate incepand de anul viitor. In orice caz, avand in vedere lipsa 5G, telefonul nu este complet functional deocamdata.