Pericolul la care sunt expuse Whatsapp si celelalte servicii de mesagerie

Pe fondul in care deplasarea oamenilor in aceste conditii ale pandemiei de coronavirus este limitata, iar oamenii sunt izolati in case, aplicatiile de mesagerie au devenit mai folosite ca niciodata. Asta in conditiile in care serverele de internet in sine sunt din ce in ce mai superutilizate in aceasta perioada in care lumea nu prea are nimic altceva de facut decat sa stea in casa pe internet, uitandu-se la seriale, postand meme-uri pe retelele sociale sau alte astfel de activitati. In aceste conditii, specialistii in domeniul de stiri it si tehnologie avertizeaza ca aplicatiile de mesagerie prezinta un factor de risc major in aceasta perioada. Iar de departe cea mai expusa aplicatie de mesagerie este Whatsapp, care este si cea mai utilizata la scara larga. Specialistii de la Bitdefender avertizeaza faptul ca in perioada asta, utilizatorii trebuie sa fie mai atenti ca niciodata, pentru ca aplicatiile de mesagerie au devenit o sursa importanta pentru infractorii cibernetici ca acestia sa fure datele utilizatorilor care cad victime acestor atacuri cibernetice in primul rand. 

Metodele prin care acesti hackeri pot lua date de la victime difera, insa de la clasicele mailuri de tip phishing si site-urile periculoase pana la reclamele frauduloase si mesajele false din partea unor numere cu caracter dubios, toate sunt cat se poate de efective. Acestea din urma sunt o intamplare frecventa pe platforme social media sau aplicatii de mesagerie precum Twitter sau Facebook, respectiv Whatsapp. Potrivit specialistilor, hackerii sunt din ce in ce mai concentrati pe a profita de acest val in care volumul de oameni conectati la internet a ajuns la apogeu pentru a ataca utilizatori si a le colecta datele personale. Pentru ca datele cu caracter personal incep sa aiba o valoare din ce in ce mai mare, e un lucru pe care o stiu atat companiile din domeniul tech cat si infractorii cibernetici. Evident, stirile false si fraudele nu sunt singurele metode prin care un hacker poate face rost de datele unui utilizator, cea mai comuna metoda fiind aceea a unui link fraudulos care pare legitim, astfel creeandu-se preludiul pentru un atac cauzat de un mesaj contextual. 

Masuri de siguranta pe care le poti lua in aceasta perioada

Sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare in aceasta perioada in care internetul poate fi un loc mai periculos ca niciodata. Daca primesti un mesaj ce pare a fi suspect de la surse cu caracter dubios, cel mai bine e sa urmezi cateva reguli simple prin care sa eviti sa fii chiar tu urmatoarea victima a unui atac cibernetic. Pentru ca acest gen de situatii se pot intampla pentru orice serviciu online, de la mail si Facebook pana la WhatsApp sau chiar si mesajele cu caracter SMS.

  • Ignora mesajul. Sunt metode prin care hackerii pot colecta date doar prin faptul ca accesezi un anumit mesaj
  • Daca totusi accesezi mesajul, nu accesa si link-ul aestuia si, mai ales, nu furniza date cu caracter personal
  • In cazul in care ai primit acest mesaj prin Whatsapp, blocheaza numarul imediat