Piata de smartphone-uri, in continua scadere

Piata de smartphone-uri este in continua scadere de luni bune, iar panta coboara intr-un mod alarmant in defavoarea companiilor din acest domeniu. In general, companiile tech se confrunta cu acest aspect in paralel cu alte scandaluri pentru alte servicii, prin urmare e clar ca industria tehnologica traverseaza printr-o perioada de criza, in ciuda evolutiei continue a acesteia. Cel mai mult au avut de suferit smartphone-urile de tip flagship, evident, iar dintre acestea cel mai mult a suferit iPhone, care deja inregistrase o scadere inca de la finalul anului 2017. Motive sunt o gramada. In primul rand, preturile din ce in ce mai mari, justificate de tehnologii din ce in ce mai performante; la momentul actual, smartphone-urile au ajuns sa fie clasificate drept bijuterii. Deja am avut primele smartphone-uri care au trecut de 1000 de dolari (peste 4270 de lei in banii nostri) ca pret. Noi romanii suntem obisnuiti sa cumparam telefoane de doua-trei ori mai scumpe decat salariul minim pe economie, dar pentru altii un telefon a ajuns sa coste exact la fel ca si salariul. Iar scaderea pe care au inregistrat-o companiile in anumite piete ca SUA, Europa sau Australia, nu este incurajata de vanzarile mai slabe din China sau India.

Potrivit unui sondaj al celor de la Gartner, vanzarile globale de smartphone-uri catre utilizatori au scazut cu 2,7% in primul trimestru al anului 2019, in valoare totala de 373 milioane de unitati. Dincolo de faptul ca, la cate smartphone-uri se produc in intreaga lume ar putea lejer jumatate de planeta sa aiba cate unul, nu ajuta deloc companiile, iar repercursiunile s-ar putea resimti in mod puternic de acum incolo. Pentru ei.

De asemenea, si lipsa de inovatie a contribuit la aceasta scadere. In teorie, telefoanele 5G si cele cu ecrane pliabile trebuiau sa rezolve aceasta problema, insa primele teste in acest sens au dovedit faptul ca aceste tehnologii nu sunt pregatite sa ajunga pe mana vreunui utilizator. Iau ca exemplu doar ce s-a intamplat cu Samsung Galaxy Fold, a carui lansare a fost din nou amanata dupa ce compania sud-coreeana parea ca a gasit o solutie sa-l repuna pe piata. Sau tehnologia 5G cu Motorola Moto G7 (bine, Galaxy S10 5G a inregistrat performante mai bune, dar nu cu atat de mult). Ca o statistica, in primul trimestru al anului 2019, pe piata din Statele Unite s-a inregistrat o scadere de 15.8%, iar pe cea din China una de 3.2%. Si vorbim de pietele cu cele mai mari vanzari din intreaga lume.

In ciuda dezastrului, Huawei creste

Daca are vreo companie de profitat de pe urma acestei scaderi, acea companie este clar Huawei. Samsung se mentine pe primul loc in top, cu 19.2%, urmata de Huawei cu 15.7%, iar podiumul este completat de Apple cu 11.9%. Si asta in ciuda faptului ca Huawei nu mai are acces la vanzari in Statele Unite.

Nu cred ca Huawei sa poata sa depaseasca Samsung fara accesul la piata din SUA, care ramane o parte importanta din industrie in ciuda scaderii. Insa, dominatia pe piata din China este accentuata de cresterea in Europa, iar Huawei se descurca suficient de bine pentru a ramane in top.