Poluarea in Romania e un fenomen mult mai grav decat ai fi crezut
Bun, din cate stim, incalzirea globala a dat startul acestei campanii de protejare a mediului la nivel global, pentru ca in ciuda repetatelor avertismente pe care umanitatea le-a primit de la specialistii in domeniu pana in momentul de fata, oamenii nu au luat niciodata in serios aceste lucruri. Acum, a trebuit sa apara o miscare climatica a tinerilor, care e politizata cu doctrina de stanga in ultimul hal, pentru ca anumite persoane sa traga semnale de alarma in privinta situatiei… e ceea ce nu as putea sa spun vreodata. Pentru ca nimeni din cercurile politice nu i-a luat in serios pe Greta Thunberg si pe ceilalti tineri care promoveaza aceasta miscare. Un motiv plauzibil pentru acest lucru este faptul ca ideile lor in privinta reducerii polutiei nu sunt tocmai cele mai realiste. In schimb, schimbarile climatice in sine au declansat frica in randul oamenilor politici.
Acel gen de fenomenele meteo inexplicabile, cum ar fi faptul ca in Moscova s-a inregistrat cea mai calda luna decembrie din ultimul secol; iar in desertul Sahara a nins recent. E ca si cum s-ar fi mutat polii de la unul la altul. Sau clima rece s-a mutat in locul climei calde. Bine, in desert pot fi temperaturi extrem de scazute in timpul noptii, insa pana acum nu s-a pus problema de vreo ninsoare. Doar vorbim despre cel mai fierbinte loc al planetei.
Sunt lucruri care au generat masuri mai radicale, in special din partea Uniunii Europene. Reprezentantii Comisiei Europene au anuntat ca blocul european format din 28 de tari (inca sunt 28 deocamdata) va contribui la sustinerea tarilor care au fost afectate de implementarea prevederilor pactului Green Deal. Iar Romania este una dintre tarile care vor fi cel mai bine finantate de catre Comisia Europeana in cadrul acestui proiect, deblocand fonduri europene in valoare de 747 de milioane de euro, sub forma de ajutoare nerambursabile. Tara noastra se afla pe locul 3 in acest top, doar Polonia (doua miliarde de euro) si Germania (877 milioane de euro) primind sume mai mari in acest sens.
Ceea ce duce la intrebarea: cat de grava e poluarea in Romania, de fapt? Destul de grave. Bucuresti, Brasov si Iasi sunt doar trei dintre cele mai mari orase ale tarii care au probleme grave cu poluarea. Adica cele mai grav afectate. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat ca va cere marilor orase sa respecte normele in ceea ce priveste calitatea aerului.
„Voi avea discuţii si voi incepe procedurile cu celelalte zece municipalitati din Romania – Cluj, Galati, Timisoara, Bacau, Braila, Craiova, Magurele – care au obligatia sa realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru ca este important pentru noi sa avem o cat mai buna stare de sanătate a populatiei in aceste aglomerari urbane, sa prevenim si, evident, sa avem date pe care sa le furnizam opiniei publice. Ar fi trist ca Romania sa inceapa iarasi o corespondenta cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte asezari urbane din Romania.”, a declarat Alexe.
Leave a Reply