Pozitia Romaniei in legatura cu Huawei si implicarea acesteia in reteaua 5G a tarii

Scandalul dintre Huawei si Statele Unite este unul foarte cunoscut in momentul de fata, fiind probabil scandalul anului in lumea tech, peste toate controversele in care au fost implicate companii precum Facebook, Twitter, Google, Amazon sau Apple. Surse din SUA au acuzat in repetate randuri compania chinezeasca ca ar furniza informatii guvernului chinez in legatura cu tarile si companiile cu care lucreaza pentru dezvoltarea unei retele 5G. Este un lucru pe care compania l-a negat in tot atatea randuri, insa acest lucru nu l-a oprit pe presedintele american Donald Trump din a emite un ordin executiv impotriva companiei. Un ordin prin care le-a interzis celor de la Huawei sa mai incheie afaceri cu companii americane. De atunci, guvernul american a trimis un apel catre aliatii sai ca acestia sa nu incheie contracte cu Huawei pentru dezvoltarea retelei 5G.

Pana in momentul de fata, Australia si Noua Zeelanda sunt singurele tari care s-au conformat politicii americane si au sanctionat si ele Huawei. Cat despre tarile din Europa, parerile sunt cat se poate de impartite in acest sens. Germania a fost singura mare putere care a decis sa acorde o sansa companiei chinezesti si s-o trateze ca pe orice alt furnizor de servicii. Si, potrivit unor zvonuri in presa britanica, se pare ca Marea Britanie ar fi pregatita sa procedeze la fel, desi britanicii ar fi vrut, la inceput, sa pastreze o pozitie neutra in aceasta disputa. Pana in momentul de fata, Ungaria a fost tara care s-a pronuntat in modul cel mai raspicat in acest sens, acuzand Occidentul de ipocrizie si sustinand ca nu a identificat absolut nicio problema cu Huawei pana in prezent; drept urmare, Huawei va fi tratata ca orice alt furnizor si de catre autoritatile maghiare. 

Cat despre pozitia tarii noastre, aceasta este mai mult sau mai putin sigura si inclina inspre pozitia Statelor Unite. Trump si presedintele Klaus Iohannis s-ar fi inteles in timpul vizitei sefului statului in America pentru a interzice accesul Huawei la reteaua 5G a Romaniei. Ulterior, la scurt timp dupa intoarcerea in tara, Iohannis a declarat ca va aborda aceasta problema in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, insa au avut loc alte evenimente, precum pregatirile pentru alegerile prezidentiale, demiterea guvernului Dancila si instaurarea guvernului Orban in locul acestuia. 

Acum ca guvernul PNL a trecut cu bine de votul din Parlament si a depus juramantul, pozitia Huawei in tara noastra este cat se poate de clara. In programul de guvernare al noului cabinet condus de Ludovic Orban se mentioneaza clar faptul ca lansarea licitatiei pentru licențele 5G va respecta conditiile memorandumului incheiat intre Trump si Iohannis. Prin urmare, cei de la Huawei nu vor putea sa ia parte la aceasta licitatie.

Huawei este prezenta  in Romania incepand din anul 2003. In 2013, cifra de afaceri a companiei ajunsese undeva pe la 127 milioane de euro, iar numarul de angajati la 900. O participare la dezvoltarea retelei 5G a Romaniei ar fi insemnat o crestere la capitolul influenta pentru Huawei, insa acest lucru nu mai este posibil.