Putin a schimbat internetul pentru a opri atacurile cibernetice americane

Dupa cum spuneam intr-unul dintre articolele mele precedente, tarul Rusiei, Vladimir I Putin, promulgase o lege care permitea autoritatilor sa dezvolte propria retea de internet si sa aiba un control mai amanuntit asupra lucrurilor pe care le vad cetatenii. Cu alte cuvinte, Putin dadea startul procesului de deconectare al Rusiei de la serverele globale de internet in dauna serverelor proprii. Evident, cu un internet controlat direct de catre statul rusesc. Mi se pare amuzant faptul ca, in timp ce Partidul Rusia Unita este un partid de dreapta (sau extrema dreapta) in teorie, regimul lui Putin este oarecum similar cu un regim comunist (ceea ce nu e de mirare avand in vedere faptul ca Putin a fost in KGB, la urma urmei). Nu chiar ca cel al Chinei, unde tovarasul Xi Jinping vrea sa fie Mao Zedong versiunea 2.0., insa in regimul lui Putin exista elemente comuniste atunci cand vine vorba de controlul statului. Desi doctrina lui inclina mai mult spre extrema dreapta, nationalism si conservatorism rusesc cu tenta de populism de dreapta. Iar unii inca mai spun despre Belarus ca este ultima dictatura a Europei in conditiile in care exista state precum Rusia tarului Putin si Turcia sultanului Erdogan. 

In fine, se pare ca in afara de controlul mai bun asupra populatiei, unul dintre motivele pentru care Putin ar vrea ca Rusia sa treaca la propria sa retea de internet este pentru a evita atacurile cibernetice americane. Pentru ca exista un razboi cibernetic puternic intre hackerii americani, de o parte, si hackerii rusi de cealalta. Bine, America mai e atacata si de catre hackeri chinezi, iranieni si nord-coreeni, insa doar China mai reprezinta o amenintare in afara de Rusia. Iranul si Coreea de Nord sunt doar niste state care intretin relatii bune cu amandoua si care au pretentii de a avea pe mana un armament nuclear in ciuda tratatelor in acest sens (nu ca Israelul nu ar incalca tratatele detinand armament nuclear cu sprijinul american, dar e vorba despre double standard). 

Legea internetului suveran a fost promulgata in mai. Acum, sunt rapoarte care spun ca s-au facut pregatirile finale pentru ca Putin, sa deconecteze Rusia de la reteaua de internet mondial, daca acest lucru este „necesar”. Politic, rațiunea pentru aceasta mutare este apararea statului in caz de „amenintari la adresa stabilitatii, securitatii si integritatea funcționarii internetului si a retelei de comunicații publice.” Prin care se poate intelege evitarea unui atac cibernetic din partea unui hacker american. Nu ca Rusia nu ar ataca cibernetic America, caz in care ar avea un avantaj major. Pentru ca hackerii rusi cunosc platforma de internet la nivel mondial, insa RuNet ar urma sa fie o necunoscuta pentru americani o perioada buna de timp. 

Autoritatea federala de comunicatii din Rusia a instalat echipamentele RuNet pe toate telefoanele si ISP-urile in termen de pregatire. Se estimeaza faptul ca tranzitia completa a Rusiei de la reteaua globala de internet la RuNet ar putea fi completa pana la inceputul anului 2020.