Rasismul anti-asiatic, in plina floare pe social media in mijlocul epidemiei

Rasismul este una dintre principalele probleme pe internet, avand in vedere faptul ca acesta este, in mare parte, necontrolat, iar libertatea de exprimare este mult mai putin ingradita spre deosebire de viata reala. Bine, nu atat libertatea de exprimare, cat posibilitatea de a te exprima mai liber ca in viata reala, aflandu-te sub protectia anonimitatii oferite de o poza de profil si un pseudonim la alegere. Rasismul este un fenomen prezent in toate partile lumii, mai ales in Statele Unite ale Americii, unde lupta intre americanii albi si cei de culoare neagra inca isi mai face resimtita prezenta in societatea tarii. Nici Europa nu sta mai bine la acest capitol, in ciuda unui comportament relativ civilizat al populatiilor din tarile europene fata de imigrantii din Africa sau Orientul Mijlociu. Comportament care are mici mari scapari, in contextul in care e un caz comun in fotbalul european ca o galerie de ultrasi mai numeroasa sa vina cu scandari rasiste impotriva unui jucator de culoare. In orice caz, rasismul si xenofobia sunt cel mai des intalnite in locuri precum cele din America de Nord sau din Europa, iar utilizatorii care traiesc pe aceste doua continente sunt mult mai mari in numar in fata celor din Africa sau Asia. 

In contextul celor mai noi stiri it si stiri legate despre pandemia de coronavirus care a lovit o lume intreaga, utilizatorii din Europa si America de Nord nu se sfiieaza de la a-si afisa rasismul impotriva celor din Asia, pe care ii considera responsabili pentru aparitia virusului. Sunt folosite o multime de stereotipuri legate de asiatici, mai ales de chinezi, precum acelea ca mananca caini, pisici, sobolani si alte animale cu un volum mare de bacterii. Ceea ce nu este un lucru atat de relevant, mai ales avand in vedere faptul ca au acest regim alimentar de mii (probabil chiar si milioane) de ani. Influencerii chinezi de pe social media incep sa fie tintele unor atacuri rasiste din ce in ce mai vehemente din partea utilizatorilor din tot restul lumii. Utilizatorii de pe TikTok, de exemplu, vor asalta influencerii din Asia, mai ales pe cei din China, cu intrebari cum ar fi “Ai coronavirus?” sau „Ai fost in China?”. Unii scriu doar „coronavirus”, alaturi de un emoji cu microbi verzi. 

Unul dintre acesti influenceri este Cheenee Osera, o studenta de origine filipino-chineza in America, si influencer pe TikTok. “Este tulburator si descurajant faptul ca noi, asiaticii, avem de-a face cu acest lucru”, a spus Osera, adaugand ca a blocat unii utilizatori dupa ce a filtrat comentariile cu cuvinte precum “corona” si “coronavirus”, insa nici acest lucru nu a oprit observatiile ignorante. „Oamenii trebuie sa inteleaga ca doar pentru ca vad un asiatic, asta nu inseamna neaparat ca avem coronavirus”, a continuat Osera. Mai usor de spus decat de facut, avand in vedere toate cazurile de rasism despre care am vorbit mai sus si cum acesta este o problema de actualitate indiferent de epoca. “Rivalitati de sute de ani intre rase”, sunt lucruri care nu se vor opri atat timp cat o rasa este dominanta in fata celeilalte intr-un loc anume.