Reactia BOR la posibilitatea de a introduce buletinele cu cip in tara

Scriam intr-un articol precedent faptul ca, la un moment dat, Romania va introduce mai mult ca sigur buletinele cu cip. Spuneam acolo ca are si avantaje si dezavantaje, intr-o critica destul de obiectiva asupra acestui card de identitate. Pe de o parte, noul buletin va putea inlocui chiar si un card de sanatate, prin intermediul unei chei criptografice care ar permite posesorului unui astfel de act de identitate sa se conecteze mult mai usor la sistemul de sanatate, fara a mai simti nevoia de a se afla in posesia unui card separat. Plus ca le va oferi cetatenilor posibilitatea sa interactioneze online cu autoritatile administrative si sa se poata autentifica online pentru a accesa mai usor servicii bancare, sociale, financiare, fiscale, etc. Ceea ce inseamna ca lumii ii va fi mai usor sa se conecteze la anumite servicii. Asta de partea avantajelor. 

De partea dezavantajelor, ei bine, romanii sunt cat se poate de speriati de aceasta posibilitate, care este asociata cu vanzarea sufletului catre Diavol. Ceea ce nu este un lucru realist, indiferent de cat de credincios ai fi sau nu. Da, e vorba oameni care au crescut in credinta crestin-ortodoxa atat de mult incat au ajuns sa fie sceptici in privinta anumitor, insa nu este nimic atat de grav. Insa ar oferi guvernelor metode de control mai bune ca cele de pana acum.

In orice caz, acesta este un subiect cat se poate de controversat. Pe fondul acesta, au aparut anumite voci care critica introducerea acestui cip in actele de identitate ale romanilor. Desigur, nu este un scandalul nou, insa este unul mentinut in viata artificial de faptul ca aceasta schimmbare nu este una care sa se implementeze atat de repede. Si mai ales pentru ca este un subiect care prinde mereu, indiferent de perioada in care este dezbatut. Pana atunci cand este implementat, probabil o sa iasa proteste.

Cartea simpla de identitate nu va contine un cip sau date electronice, insa cel mai probabil va prezenta un grad mult mai ridicat de securitate. Si o posibilitate mult mai mare de a fi interceptat sau controlat de catre autoritatile guvernamentale. Acest tip de carte fara cip nu va putea fi folosita de anul viitor (2021) pentru a iesi din tara.

Ce spune BOR despre buletinul cu cip? 

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au sustinut ca vor de la autoritati sa le permita cetatenilor sa se afle in posesia unor carti de identitate si fara cip. Sigur, nu vor putea iesi cu ele din tara, insa sa le aiba la nivel local.

„Hotararea nr. 638/2009 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (o poti consulta aici – n.r.) referitoare la pasapoartele biometrice, care au suscitat discutii similare in anul 2009, ramane un reper actual de discernamant si luciditate pentru toti cetatenii crestinii ortodocsi.”, este comunicatul oficial al Bisericii Ortodoxe Romane in aceasta privinta. Cu alte cuvinte, pana si reprezentantii Bisericii ne spun ca tot acest scandal este pentru nimic.