Recenzie Mercedes-Benz CLS450 2022: nu mai este un showstopper

Imi aduc aminte prima data cand am vazut conceptul Mercedes-Benz Vision CLS. A fost pe  coperta din decembrie 2003 a revistei Automobile, alaturi de alte concepte emblematice de la Salonul Auto de la Frankfurt din acel an, dar Vision CLS a fost special. O privire aproape de productie asupra primului „coupe cu patru usi” modern, Vision CLS a fost inceputul unui trend care a schimbat industria in adevaratul sens al cuvantului. Pentru mine, designul superb a fost revolutionar. Acum, 19 ani mai tarziu, CLS se apropie de sfarsitul celei de-a treia generatii si, in ciuda faptului ca inca este unul dintre cele mai frumoase modele ca design, nu mai este masina care sa isi puna amprenta asupra tendintelor in modul in care a fost odata. In loc sa ma dea pe spate cum ar fi trebuit sa se intample, pot spune ca, intr-un fel, 2022 CLS450 ma intristeaza.

Aceasta dezamagire se datoreaza in mare parte stilului CLS. Dupa cum am spus, inca este o masina cu un design superb, insa proliferarea liniei de acoperis in stil coupe cu patru usi in orice dimensiune si clasa de sedan face ca forma alunecoasa sa fie mai putin noua. Nu ajuta cu nimic faptul ca celelalte coupe-uri cu patru usi ale Mercedes, CLA si AMG GT, arata mult mai bine in comparatie cu noul CLS. Decoratia intunecată din pachetul Night, de 400 de dolari, si vopseaua nemetalica Midnight Blue nu fac nicio favoare masinii si, ca parte a catalogului Manufaktur, acea nuanta costa 6500 de dolari. Acest model de a treia generatie a parut intotdeauna ca un sapun — nu intotdeauna într-un mod bun — dar actualizarea pentru 2022 i-a oferit cel putin o fascie frontala mai interesanta si o grila cu model stea.

Un punct luminos este cabina lui CLS, chiar daca aceasta este aproape identica cu Clasa E. Perechea de ecrane de 12,3 inchi dispune de software-ul Mercedes MBUX si, desi se simte puțin vechi in comparație cu configurarea ecranului tactil la masini precum noua Clasa C, este totusi un sistem grozav. Navigatia este standard, la fel ca Apple CarPlay si Android Auto. Imi place combinatia CLS de piele Sienna Brown și linii fluide de ornamente negru pian (o opțiune de 1.300 de dolari) si, in ansamblu, interiorul se simte bine asamblat. Cu siguranta exista mai putin spatiu pentru cap si pentru picioare in CLS in comparatie cu Clasa E, dar nu mi se pare prea inghesuit. 

Sistemul de propulsie al CLS450 este unul dintre cele mai bune atribute ale sale. Acesta foloseste motorul stelar Mercedes de 3 litri, turbo-6 in linie, care are o configuratie mild-hybrid integrata de pornire/generator de 48 de volti. Puterea totala a CLS450 este de 362 de cai putere si 369 de lire-picior de cuplu. I6 este un motor neted, cu un cuplu mai mult decat suficient si un raspuns rapid la acceleratie in orice situatie, desi transmisia automata cu noua trepte poate fi uneori stangace. Prețul de pornire al CLS450 de 74.000 de dolari (inclusiv 1.050 de dolari pentru destinatie) ofera o mulțime de lucruri, cu caracteristici standard, inclusiv lumini LED, scaune de fata cu incalzire, trapa, intrare fara cheie, iluminare ambientala in 64 de culori, franare automată de urgenta si monitorizarea unghi mort. Chiar și fara aceste optiuni, CLS450 este cu 10.200 de dolari mai scump in comparatie cu un E450 4Matic si nu vine cu adevarat cu nicio caracteristica suplimentara. Clasa E are o calatorie mult mai lina, mai mult spatiu interior si spatiu pentru portbagaj.