Romania are cea mai proasta securitate cibernetica din Uniunea Europeana

Nu trebuie sa fie o stire deloc surprinzatoare, insa, recent, cei de la VPNOverview s-au hotarat sa analizeze securitatea cibernetica a membrelor Uniunii Europene. Iar cel mai prost la acest capitol, evident, sta Romania. Este putin amuzant cand ma gandesc la faptul ca sunt straini care au venit in tara si au sustinut ca Romania are servere de internet mai bune fata de o gramada de alte tari din Uniune. Insa, ma amuza si mai tare faptul ca avem o securitate cibernetica mai slaba si decat niste tari ca Bulgaria sau Croatia; bulgarii, cu care ne-am batut mereu pentru ultimele locuri cum se bat doua echipe sa nu pice pe ultimul loc retrogradabil, sa ajunga in Liga a 2-a, si croatii, care au o tara cea mai sfasiata de razboi din toata Uniunea. Se pare ca sunt in stare sa ne invinga si la capitolul tehnologie, iar eu nu stiu daca ar fi cazul sa ma inclin in fata lor sau nu. Mai rau, croatii sunt in top la acest capitol (mai multe detalii jos).

Intre factorii care au ajutat la stabilirea acestui clasament s-au luat in calcul mai multe lucruri elementare pentru o siguranta cibernetica decenta, precum ratele de contaminare cu virusi, fraudele online, dar si legislatia existenta pentru a lupta impotriva infractorilor cibernetici. Deci, e clar din start faptul ca picam testul la toate cele trei criterii. O gramada de romani isi schimba frecvent ori telefonul, ori calculatorul din cauza faptului ca sunt infestate cu malware, adware si alte softuri (39% dintre romani au descoperit un virus pe dispozitivele lor); la fraude online nici nu cred ca mai e nevoie sa spun ceva, iar la capitolul lupta impotriva hackerilor, ei bine, nu se lupta nici macar impotriva hotilor de buzunare. Oricum nu sunt atat de multi hackeri in Romania ca in Rusia, China sau SUA (desi hackerii romani sunt probabil mai buni; fara misto). Insa, situatia nici nu are cum sa stea altfel atunci cand, statistic vorbind, 24,6% dintre romani risca sa se aleaga cu un virus dupa ce au accesat site-uri infectate, iar legislativ vorbind, Romania are doar doua legi care privesc lupta impotriva hackerilor. Comparativ, Ungaria are sase, pe cand tari ca Franta si Germania au sapte.

Si topul este format din…

Tara cu cea mai buna securitate cibernetica din Uniunea Europeana este Germania. Asta nu inseamna ca nu trec prin mai multe emotii, numarul de persoane care au descoperit malware pe dispozitivele lor fiind cu 6% mai mare decat al nostru (deci 45%). Top 5 este completat de Irlanda, Danemarca, Croatia si Suedia. Urmeaza Spania, Finlanda, Olanda, Cehia si Portugalia, in topul celor 10 tari din Uniune cu cea mai buna securitate cibernetica.

La polul opus, se afla tari ca Cipru, Italia, Lituania, Slovenia si Bulgaria. Dupa cum spuneam, este un capitol la care pierdem in fata Bulgariei, nici vorba sa intrecem Ungaria care prezinta si o legislatie solida, desi nu se confrunta cu atat de multe probleme in domeniul cibernetic cum se confrunta romanii.