Telefonul lui Jeff Bezos ar fi fost spart de printul mostenitor al Arabiei Saudite

Avand in vedere faptul ca Statele Unite au conflict cu Iranul cel mai mult din aceasta zona a Orientului Mijlociu, aceasta stire mi se pare putin amuzanta. Arabia Saudita este probabil cel mai mare aliat al SUA in zona respectiva. De la comert cu petrol la comert cu armament si alte astfel de afaceri, relatia dintre Statele Unite si Arabia Saudita este una mai ales economica. Insa se pare ca asta nu ar impiedica arabii din a prelua date despre diverse personalitati americane, asta cel putin conform celor de la Amazon. Jeff Bezos, directorul executiv al gigantului tech, a ajuns la concluzia ca printul moștenitor al Arabiei Saudite i-a intrat in telefon prin diverse mijloace in cursul anului 2018 si ca i-ar fi furat un volum semnificativ de date private de atunci. Ulterior, datele respective au fost folosite in atentatul asupra jurnalistului Jamal Khashoggi, cateva luni mai tarziu. Jamal lucra ca jurnalist pentru Washington Post, o publicatie detinuta de Bezos. Lucru care i-a facut pe cei de la Amazon sa-l acuze pe printul mostenitor al tronului saudit de o agenda ascunsa impotriva companiei. Sau chiar impotriva Statelor Unite. Oricum, acest scandal este unul cat se poate de interesant. 

Evident, oficialii Arabiei Saudite au negat vehement ca ar fi cazul de un asemenea atac din partea lui Mohammad bin Salman. Care, culmea, avea o atitudine foarte prietenoasa la adresa Statelor Unite. Din momentul in care a fost numit print mostenitor al tronului saudit in 2017, bin Salman a fost felicitat personal de catre Donald Trump, presedintele SUA. Trump si bin Salman se angajasera sa mentina o „cooperare stransa” in probleme de securitate si economie. In aprilie 2017, Mohammed bin Salman declara pentru Washington Post, ca fara influenta culturala a Americii asupra Arabiei Saudite, “am fi sfarsit ca si Coreea de Nord”. Relatiile s-au racit ulterior, atunci cand Trump a recunoscut Ierusalim ca si capitala a statului Israel. 

In orice caz, telefonul lui Jeff Bezos ar fi devenit vulnerabil in 2018, atunci cand directorul executiv al celor de la Amazon a primit un mesaj infestat cu malware pe WhatsApp. Ar mai fi de mentionat si faptul ca Bezos si cu bin Salman au mai purtat convorbiri pe Whatsapp si inaintea acelui mesaj. Doar ca CEO-ul de la Amazon si-ar fi dat seama de problema doar pe 1 mai. La acel moment, a fost infectat cu malware. Iar dupa cateva ore, a putut constata cum cantitati masive de date au fost extrase din telefonul sau si epediate catre regimul de la Riad. Amuzant, la modul ironic, este faptul ca Bezos i-a dat de buna voie numarul de telefon pinntului mostenitor al Arabiei Saudite, la un dineu organizat in 2018 la Los Angeles. Toate aceste informatii au fost furnizate, in detaliu si cu dovezi, de catre  Financial Times, intr-un mod in care sunt greu de contestat. 

Cu toate acestea, Ambasada saudita din SUA a postat pe contul oficial de Twitter ca acuzatiile sunt absurde.