Tragerile la sorti pentru Liga Natiunilor: Romania va juca cu Austria, Norvegia si Irlanda de Nord

Au avut loc tragerile la sorti pentru urmatorul sezon din Liga Natiunilor, care va avea loc in sezonul 2020/21. Sau, cel putin, ar trebui sa aiba loc, insa cele mai noi stiri fotbal sunt legate de amanarea competitiilor pe fondul pandemiei de coronavirus. Revenind la subiect, in ciuda faptului ca Romania a evoluat in Liga C, nationala noastra va juca in a doua urna valorica datorita faptului ca UEFA a schimbat formatul. Astfel, cei de la UEFA au decis ca echipele sa fie alocate pe baza pozitiei in care se aflau in clasamentului general inregistrat la finalul editiei inaugurale, cea din sezonul 2018/19. 

Romania a fost extrasa intr-o grupa cu Austria, Norvegia si Irlanda de Nord. Cu alte cuvinte, sansele de promovare in Liga A sunt destul de mici avand in vedere adversarii. Predictia mea este ca nationala se va clasa maxim pe locul 3 in grupa, Norvegia fiind un adversar cu care ne-am confruntat si in preliminariile Cupei Mondiale si pe care il cunoastem destul de bine. Insa Austria este la un cu totul alt nivel fata de cel la care se afla in urma cu cativa ani, acumuland mai multe participari la Campionatul European incepand cu editia pe care a organizat-o alaturi de Elvetia, in 2008. Iar Irlanda de Nord este un fel de Islanda, la o scara mai mica; cu alte cuvinte, nu mai este acea echipa comparabila cu Belarusul sau Macedonia de Nord. Sunt o multime de jucatori de Premier League in lotul nationalei britanice.

Structura noii Ligi a Natiunilor

Dupa cum spuneam si mai inainte, modificarea adusa de catre UEFA asupra formatului Ligii Natiunilor a schimbat clasarea anumitor echipe nationale in functie de locul pe care il ocupau in clasamentul general de la finalul sezonului trecut. Astfel, noua structura a Ligii Natiunilor arata astfel:

Liga A: Portugalia, Olanda, Anglia, Elveţia, Belgia, Franţa, Spania, Italia, Bosnia-Hertegovina, Ucraina, Danemarca, Suedia, Croatia, Polonia, Germania, Islanda;

Liga B: Rusia, Austria, Tara Galilor, Cehia, Scotia, Norvegia, Serbia, Finlanda, Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Bulgaria, Israel, Ungaria, Romania; 

Liga C: Grecia, Albania, Muntenegru, Georgia, Macedonia de Nord, Kosovo, Belarus, Cipru, Estonia, Slovenia, Lituania, Luxemburg, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Republica Moldova;

Liga D: Gibraltar, Insulele Feroe, Letonia, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.

Reactiile adversarilor

“Daca ne uitam la clasamentul mondial, este o grupa foarte foarte echilibrata. Sunt niste adversari foarte interesanti, cu diferite stiluri de joc. Romania pune mult accent pe jocul combinativ si sunt foarte puternici. I-am urmarit deja, ne pot fi adversari la Campionatul European”, a declarat Franco Foda, selectionerul Austriei.

“Avem parte de adversari dificili. Le-am intalnit pe toate in istoria noastra recenta. Cu Romania am jucat in preliminariile Euro 2016, cu Norvegia ne-am intalnit in campania inaugurala pentru Campionatul Mondial in 2018, iar cu Austria am jucat in editia preliminara a Ligii Natiunilor.”, a declarat si Patrick Nelson, directorul Federatiei de Fotbal din Irlanda de Nord.

Norvegienii au avut reactia cea mai interesanta. “Nationala Romaniei am analizat-o si in trecut, deci va fi ceva mai simplu acum, la fel si pentru ei. Cred ca jucatorii vor simti putin nevoia de razbunare cu Romania. Am remizat de doua ori contra lor in preliminariile pentru EURO 2020, in meciuri pe care ar fi trebuit sa le castigam.”, a declarat Lars Lagerback.