Ubisoft muta evenimentul esports din Emiratele Arabe Unite dupa protestul fanilor

Atunci cand vorbim despre lumea araba, putem spune ca are un plus si un minus in acelasi timp, cel putin vizavi de organizarea unor anumite evenimente. Plusul este faptul ca au o gramada de bani, sumele cheltuite pe organizarea evenimentelor spotrive in tarile lumii arabe fiind de domeniul ridicolului, chiar mai mult decat sumele pe care seicii de la echipele de fotbal le cheltuiesc pe transferul unor jucatori. Si vorbim despre echipe mari, precum Manchester City sau Paris Saint-Germain, care transfera an de an jucatori pe sume extrem de mari. Lumea araba este o oligarhie similara cu cea din Rusia, doar ca un seic s-ar putea sa aiba de vreo doua ori mai multi bani. Ca atare, organizarea unui eveniment de gaming ar putea fi floare la ureche pentru o tara ca Emiratele Arabe Unite, cu al sau Dubai fiind destinatia de vacanta preferata a miliardarilor si milionarilior din intreaga lume. A doua, problema, este faptul ca lumea araba are o mentalitate extrem de inapoiata atunci cand vine vorba despre anumite lucruri care sunt mai mult sau mai putin tolerate in vest. Una dintre aceste lucruri este homosexualitatea, considerata si in religia crestina un pacat extrem de mare, insa spre deosebire de religia islamica, crestinii nu persecuta homosexualii in mod activ (mai sunt incidente izolate insa Europa e plina de gay fest-uri din astea in care se ling baietii in public ca, na, sustinem miscarea). In timp ce arabii, care ar fi in stare sa planteze bombe in fiecare oras important al Statelor Unite si Europei, nu vad cu ochi prea buni astfel de depravare la ei in ograda. 

Un turneu esports planificat in viitor urmeaza sa fie mutat in urma protestelor din cauza palmaresului Emiratelor Arabe Unite in ceea ce priveste problemele cu comunitatea de lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali. O petitie semnata de peste 13.000 de persoane a enumerat „problemele LGBTQ+ grave”, acestea incluzand incriminarea homosexualitatii. Editorul Ubisoft organizeaza trei turnee Rainbow Six Siege in fiecare an. Si compania spune ca acum va „muta Six Major din august 2022 intr-o alta regiune de sport Rainbow Six, cu locația exacta inca nedeterminata”. Intr-un tweet pe pagina oficiala Rainbow Six esport, Ubisoft a adaugat ca a auzit „tare si clar ca membrii comunitatii internationale Siege pun la indoiala aceasta alegere”.

Compania a aparat initial decizia de a organiza evenimentul in Emiratele Arabe Unite, anuntata duminica, 20 februarie, declarand ca a purtat discuții ample cu guvernul Emiratelor Arabe Unite si cu partenerii si echipele locale de sport pentru a asigura „oricine de toate identitatile de gen, orientarile sexuale, mediile culturale sau alte trasaturi individuale ar fi binevenite”. Evident, aceasta reactie a provocat imediat furie din partea comunitatii. Iar petitia a numit-o „miopie” si „o insulta la limita identitatii noastre”. Unul dintre cele mai importante titluri de esports, cu peste 70 de milioane de jucători inregistrati in întreaga lume, Rainbow Siege, are personaje si jucatori profesionisti care sunt gay. Comentatorul Emi „Fluke” Donaldson a scris pe Twitter ca este „mandru ca comunitatea noastra a făcut zgomot”. SI ce altceva era sa faca decat zgomot in situatia de fata? Comunitatea gay face zgomot si atunci cand se face o gluma legata de un cuplu homo, ignorand faptul ca glume legate de cupluri hetero se fac de mii de ani si nimeni nu se ataca, ba chiar sunt considerate normale. Nu toate aceste glume sunt facute cu ura fata de comunitatea LGBT. Dar, in fine, este la latitudinea lor sa nu lase loc de altfel de interpretare.