UEFA a prelungit termenul de licentiere pentru cupele europene

Epidemia de coronavirus incepe sa aiba repercursiuni majore asupra lumii sportului, iar cel mai afectat este fotbalul. Publicatiile de stiri fotbal sunt pline de articole despre modul in care sunt amanate competitiile europene pe perioada nedeterminata (pentru moment) din cauza acestei crize. Recent, UEFA a amanat pana si Campionatul European, care urma sa aiba loc in vara acestui an, intre iunie si iulie. Asta in conditiile in care a trecut deja faza propriu-zisa calificarilor si deja se stiu 20 dintre echipele care vor participa. Urmatoare echipe trebuiau decise prin meciurile de baraj din Liga Natiunilor, la care va participa si Romania, jucand impotriva Islandei. Mai este si conflictul iscat intre UEFA si FIFA din cauza amanarii Euro 2020. Asta in conditiile in care forul international a incheiat un contract cu China pentru organizarea noii sale competitii, Cupa Mondiala a Cluburilor, in 2021. Aceasta competitie era programata initial pentru 2022. In concluzie, fotbalul european nu era tocmai pregatit pentru criza cauzata de coronavirus. Sunt si destui fotbalisti care au fost depistati cu virusul in ultima vreme.

Cu toate acestea, exista si vesti bune, cel putin pentru echipele noastre din Liga I. Campionatul romanesc s-a aflat intr-o usoara perioada de redresare in ultimul timp, mai ales prin prisma faptului ca o multime de echipe de traditie desfiintate in urma valului de probleme financiare au fost reinfiintate si activeaza in ligile inferioare. Iar numarul echipelor profesioniste desfiintate a scazut considerabil, ajungand la desfiintarea anuala a, in medie, celor mai sarace echipe din Liga a II-a. Cu toate acestea, problemele financiare ale cluburilor din Liga I persista, iar multe dintre acestea nu sunt intocmai eligibile pentru a primi licenta UEFA si a participa in cupele europene sezonul urmator. Astra Giurgiu, ocupanta locului 4 in campionat in momentul de fata, are probleme financiare suficient de grave. Iar Gaz Metan Medias, care are si ea sanse de calificare prin intermediul pozitiei din clasament in momentul de fata, este in insolventa si nu poate participa. Asta in conditiile in care iesirea echipei ardelene din insolventa era un subiect de zvonuri pe toata durata anului trecut. 

In cele din urma, UEFA a anuntat ca a decis sa ofere cluburilor mai mult timp pentru a-si rezolva problemele de licentiere. “In cadrul videoconferintei organizate de UEFA in data de 17 martie cu liderii asociatiilor nationale a fost abordat si subiectul privind procesul de licentiere pentru sezonul 2020-2021.

In contextul situatiei cauzate de pandemia COVID-19 si a impactului financiar, Comitetul Executiv UEFA a decis o modificare de regulament, aplicata articolelor 49, 50 si 50bis din Regulamentul de Licentiere si Fair Play Financiar la nivel european: termenul pana la care cluburile aplicante trebuie sa dovedeasca faptul ca nu au restante financiare a fost extins de la 31 martie la 30 aprilie 2020.”, se anunta in comunicatul oficial al celor de la UEFA pe aceasta tema. 

Ceea ce inseamna ca echipele din play-off au mult mai mult timp pentru a-si rezolva problemele financiare si a primi licenta pentru cupele europene.