Un nou reportaj arata imbunatatirile 5G fata de 4G

Sunt o multime de promisiuni pentru standarde inalte de internet 5G care sunt aruncate in vant de catre atat de guvernele anumitor tari, cat si de companiile din domeniul telecom al din reteaua tarii respective, insa din primele zile in care a aparut noua retea de date mobile. Si, desi este nevoie de un anumit tip de servicii pentru a ajunge la acel hype cu care era primit la un moment dat noua retea de date mobile, unele dintre primele retele de 5G se pare ca sunt pe drumul cel bun atunci cand vine vorba de a respecta o parte din promisiunile pe care guvernele si companiile telecom le-au facut utilizatorilor cu atata siguranta. Desigur, nu ai cum sa te gandesti ca acestea sunt la nivelul la care sunt atat de performante incat nu mai este nevoie de nimic pentru a le imbunatati, insa se pare ca in anumite tari, 5G s-a ridicat macar la 10% dintre standardele pe care le promitea inainte de a fi lansat.

5G in Statele Unite, Elvetia si Coreea de Sud

Astfel, un nou raport al firmei OpenSignal pentru urmarirea wireless arata viteze incredibile de descarcare in Statele Unite ale Americii. Viteze care ating in jur de 1815Mbps pe secunda, pe 5G, de aproape trei ori mai rapide in comparatie cu viteza maxima de 678Mbps pe care compania le-a inregistrat pe 4G. Din nou, este vorba despre Statele Unite, care, la aproape 2Gbps, au revendicat direct primul loc in ceea ce priveste viteza de descarcare pe internet, venind cu mult inaintea locului 2, Elvetia cu ai sai 1145Mbps, si al locului 3 ocupat de Coreea de Sud, cu o viteza de 1071Mbps. Bine, SUA si Coreea de Sud au fost printre primele tari care au lansat reteaua 5G. La un moment dat se si contraziceau care dintre ele a fost prima. 

Companiile americane de telecom, precum Verizon, AT&T si T-Mobile, utilizeaza o tehnologie de frecventa mai mare, cunoscuta ca valul milimetru pentru primele retele de 5G, in timp ce restul lumii a acordat prioritate implementarii de 5G la mijlocul benzii. Valul milimetru este excelent pentru mediile urbane in ceea ce priveste viteza si densitate, insa prezinta limite semnificative in anumite domenii, insa mai ales in zona de acoperire. Mid-band 5G, care este in prezent în curs de dezvoltare de catre cei de la Sprint in SUA, nu ofera aceleasi viteze maxime ca mmWave, dar acopera o zona mult mai larga.

5G in alte tari. Cand va debuta in Romania?

Insa, nu toate zonele testate OpenSignal au vazut 5G mai bun ca 4G. In Spania, vitezele dintre cele doua tehnologii au fost aproape identice la viteze de download de 602Mbps pe 5G si 596Mbps pe 4G. In Australia, 4G a fost de fapt mult mai rapid decat 5G, ajungand la o viteza de 950Mbps la 4G si 792Mbps pe noua retea de date mobile. 

In Romania, 5G va debuta incepand cu 1 ianuarie 2020, dupa ce se va organiza licitatia pentru frecventele de date ale noii retele. Vodafone a anuntat ca va fii prima companie telecom care va oferi clientilor sai servicii de 5G, prin diferite pachete de abonamente.