Un roman a castigat la CEDO dreptul de a injura Guvernul in strada

Au fost o multime de proteste in Romania ultimului deceniu, indiferent de guvernul care s-a aflat la putere la momentul respectiv. Incepand cu protestele din 2012 impotriva guvernului Boc si fostului presedinte Traian Basescu, pana la cele din 2018, care au fost impotriva OUG 13 a guvernului Dancila. Si apogeul acestor proteste, pe data de 10 august 2018, atunci cand… stim bine ce s-a intamplat. Ideea e ca, de fiecare data, statul a incercat sa opreasca aceste proteste, prin diferite metode (cea principala fiind utilizarea jandarmilor). Cele mai recente proteste de amploare din Romania au fost declansate de celebra Ordonanta 13. La ceas de seara, Guvernul condus in 2017 de Sorin Grindeanu a adoptat o ordonanta de urgenta care modifica legile justitiei astfel incat sa-i scape pe multi politicieni de dosarele penale. Primul pe lista celor care erau „albiți” era Liviu Dragnea, pe atunci presedinte al PSD. Un PSD care se erodase puternic dupa doar cateva luni de guvernare. 

Cum era si normal, au iesit in strada sute de mii de oameni pentru a protesta impotriva acestei ordonante de urgenta. Am vorbit despre protestele din 2012 la inceputul articolului; ei bine, au fost manifestatii similare si in timpul protestelor impotriva OUG, doar ca la o scara mult mai larga. La vremea cu pricina, motivul pentru care romanii au iesit in strada la acea vreme fiind reprezentat de un set de reforme in domeniul sanatatii, reforme adoptate de guvernul condus la acea vreme de Emil Boc, actualul primar al Clujului.

In orice caz, printre romanii care au iesit in strada impotriva guvernului PDL in 2012 se numara Mircea Chitic, un cetatean amendat de jandarmerie pentru ca a scandat lozinci vulgare la adresa oamenilor care conduceau tara la momentul respectiv in cadrul unui miting antiguvernamental ce a avut loc la data de 15 ianuarie 2012. Acesta a contestat amenda la organele de justitie europene, iar judecatorii au inlocuit amenda cu avertisment. Nemultumit, acesta a contestat mai departe hotararea la Curtea de la Strasbourg. Dupa sase ani jumate de proces, România a fost sanctionata pentru incalcarea art. 10 CEDO privind libertatea de exprimare si trebuie sa plateasca protestatarului daune morale in valoare 5.000 de euro. 

”Judecatorii europeni au constatat că actiunile domnului Chitic sunt o forma de manifestare a opiniilor sale politice. Nu a existat vreo dovada ca ceea ce scanda reclamantul era jignitor, ca viza viata privata, onorarea sau reputatia unei persoane, ori ca a incitat la violenta sau agresiuni gratuite impotriva unor anumiti indivizi. Prin sloganurile sale, reclamantul a sustinut criticile impotriva celor aflati la putere. Or, politicienii trebuie sa aibă un grad mai mare de toleranta la criticile care ii vizeaza pe ei decat persoanele fizice obisnuite. Mai mult, zgomotul facut de domnul Chitac a fost acoperit de zgomotul facut de ceilalti participanti la demonstratie si nu exista vreo dovada ca cei din zona au fost deranjati de actiunile reclamantului”, este concluzia la care au ajuns judecatorii de la CEDO.