Ungaria sfideaza Statele Unite in cazul tehnologiei Huawei si 5G

Cu Fidesz si Viktor Orban la conducere, Ungaria si-a luat acea imagine de copil rebel in Uniunea Europeana. Daca vorbim despre noul val de lideri autoritari aparuti in tari democratice, Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei, are cea mai echilibrata politica: in afacerile interne, pune in balanta politicile seculare kemaliste care stau la baza Turciei moderne cu propriile conceptii islamiste si ideologia mai stransa fata de Impreiul Otoman, iar in cele externe incearca sa mentina relatii bune atat cu Statele Unite, NATO si Uniunea Europeana, cat si cu Rusia. Asta asa ca o idee; spre deosebire de Erdogan, Orban nu a ezitat sa se certe cu lideri ai Uniunii Europene pe mai multe subiecte si nu ezita nici atunci cand vine vorba despre subiectul Huawei si 5G. Comparatia cu Erdogan am facut-o strict pentru faptul ca si Ungaria lui Orban incearca sa mentina relatii bune cu Rusia, din nou, ca idee. 

Cat despre Huawei, nu mai trebuie sa spun absolut nimic, cazul este arhi-cunoscut pana in momentul de fata. Romania se confirma cu decizia Statelor Unite, iar Huawei s-ar putea sa se trezeasca fara dreptul de a participa la dezvoltarea infrastructurii 5G in tara noastra, mai ales acum cu venirea lui Ludovic Orban si a PNL la guvernare (despre numele asemanatoare de premieri Ungaria-Romania, intr-un alt articol in viitor). Pe langa SUA, Australia si Noua Zeelanda au sanctionat si ele Huawei. In Europa, insa, parerile sunt impartite. Germania a acordat o sansa companiei chinezesti, iar Marea Britanie ar fi pregatita sa procedeze la fel, in ciuda faptului ca a vrut sa pastreze o pozitie oarecum neutra in acest sens pana acum. Evident ca vor lua decizia de a colabora cu Huawei, doar e o companie care isi vinde expertiza mult mai ieftin, iar pentru asta Boris Johnson e in stare sa riste un conflict cu SUA. 

Dintre toate tarile europene, pana acum Ungaria a avut pozitia cea mai raspicata in acest sens. Pentru a mia oara, Orban acuza Occidentul de ipocrizie si sustine ca nu a identificat absolut nicio problema cu Huawei pana in prezent. In concluzie, guvernul maghiar va trata compania la fel ca pe oricare alt furnizor in momentul in care va acorda licentele pentru reteaua 5G. Din nou, avand in vedere calitatea retelei de internet in Ungaria (am fost acolo si stiu despre ce vorbesc), dar si a faptului ca Huawei ofera servicii la un pret mai mic, era o decizie oarecum fireasca. 

Prin urmare, exista posibilitatea ca Ungaria sa colaboreze cu Huawei atunci cand vine vorba despre reteaua 5G. Secretarul general al Uniunii Internationale pentru Telecomunicatii, Houlin Zhao, susține ca l-a intrebat pe Orban cand ar putea fi lansata reteaua 5G si la vecini. „Mi s-a spus ca progresele sunt destul de bune si ca, daca totul se va derula conform calendarului, probabil ca pana la sfarsitul anului Ungaria va iîncepe serviciile comerciale 5G”, a spus Zhao, aflat intr-o vizita la Budapesta.