Vanzarile Huawei au suferit in urma scandalului cu Statele Unite

Fara indoiala, Huawei a fost revelatia anului trecut, reusind sa depaseasca Apple pentru a deveni al doilea cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, dupa Samsung. Insa, acum lucrurile nu stau atat de bine, dupa ce compania s-a confruntat cu acuzatii de spionaj pentru guvernul Chinei, acuzatii pe care compania le-a negat in mod frecvent. Acuzatii care au dus la decizia presedintelui SUA, Donald Trump de a emite un ordine executiv prin care Huawei a fost trecuta pe lista neagra a Departamentului de Comert, ceea ce a insemnat faptul ca corporatia chinezeasca nu mai poate face afaceri cu companiile americane, de la care cumpara o multime de echipamente tehnologice. Intre timp, in urma unei intalniri cu presedintele Chinei, Trump a a mai relaxat un pic din presiunea pe care a pus-o pe Huawei in urma cu cateva luni, astfel incat companii americane precum Google si Qualcomm au din nou liber de la a face afaceri cu chinezii. Atat timp cat aceste tranzactii nu ar avea nici o influenta asupra securitatii nationale a Statelor Unite ale Americii.

Cu toate acestea, inevitabilul s-a produs, iar Huawei a inregistrat o scadere pe piata in cel de-al doilea trimestru al anului. Astfel, in comparatie cu primul trimestru in 2019, chinezii au inregistrat o scadere de pana la 1.9%, Ar putea parea irelevanta la inceput, pana cand afli ca doar in mai si in iunie, compania a inregistrat o scadere brusca de pana la 9%. Iar asta pentru ca o multime de utilizatori nu sunt siguri in privinta faptului ca Huawei va mai putea folosi Android. Compania chinezeasca incearca, intre timp, sa-si dezvolte propriul sistem de operare, denumit HongmengOS, despre care se spune ca ar putea debuta in septembrie. Insa, pana atunci, Huawei a fost profund afectata de catre aceasta incertitudine, si ar putea risca chiar sa-si piarda locul pe piata in cazul in care noul sistem de operare pe care s-ar pregati sa-l lanseze nu s-ar ridica asteptarilor. 

Desigur, companiile care au profitat la maxim de pe urma acestei scaderi in cifre a celor de la Huawei au fost Samsung si Xiaomi. Mai ales Samsung, fiind in competitie directa cu Huawei pentru pozitia de cel mai mare producator de telefoane mobile din lume. Ca referinta, este un lucru important de mentionat faptul ca procentele despre care am vorbit mai sus ar fi putut fi mult mai ingrijoratoare pentru Huawei, insa, desigur, compania a fost ajutata de vanzările pe care le-a inregistrat in China continentala. In al doilea trimestru al acestui an, 46,1% dintre toate smartphone-urile comercializate intr-una dintre singurele tari ramase comuniste dupa 1989 au fost Huawei sau Honor, doua branduri care activeaza sub acelasi patronaj. Cel al companiei Huawei. Pe o scara mai mica, au profitat si companii ca Motorola, care a reusit sa acapareze 8,1% din piata de telefoane mobile, si Apple, al carui iPhone XR a devenit cel mai bine vandut smartphone de pe teritoriul Statelor Unite. Sa vedem in ce masura va fi afectata compania in continuare.