YouTuberi care fac muzica: despre Calinacho si albumul PPC

Bun venit la seria YouTuberi care fac muzica. De ce mi se pare un subiect interesant? Pentru ca, in ziua de azi, pare ca oricine poate ori sa devina artist muzical, ori sa lanseze o piesa la caterinca, cu versuri puerile si cu mult Antares (cel mai bun autotune pentru a-ti regla vocea astfel incat sa atinga anumite note si sa pice bine pe instrumental) pentru ca nu stie sa cante. Cantitatea de efort pe care acesti YouTuberi o depun in a-si lansa piesele lor poate sa difere de la creator la creator, iar muzica unora seamana… a muzica, pe cand a altora e doar cantat fals, reglat cu tone de Antares, pe beaturi trap. Pentru ca trapul e in voga si asa o sa ramana mai mult timp. 

Dar sa trecem de introducere. Calinacho, aka fostul politist al YouTube-ului, e unul dintre cei care iau putin mai in serios toata treaba cu muzica. Daca-si mai aminteste cineva de Politia Youtube-ului, e acel adolescent cu fata de copil de 14 ani care pandea vloggerii, asteptand sa creeze continut comercial si de slaba calitate pentru a-i taxa. Venea din breasla de YouTuberi cu continut legat de fotbal si, prin urmare, a capatat notorietate atunci cand l-a atacat pe Xbraker, care joaca FIFA cu Universitatea Craiova. Ulterior, a inceput sa “faca politia” cu YouTuberi mai cunoscuti. Si a atacat si artisti, gen Oscar, Keed, Lino. A supravietuit in “beef-uri” pentru ca avea clipuri argumentate si folosea un limbaj mai elevat ca majoritatea creatorilor de continut. Insa, vorbind strict de muzica, el a inceput prin vara lui 2017, cu acel diss pentru Selly, cu Jamie aka Crack Sinatra, si se vedea ca ar avea talent sa continue sa faca muzica. Plus ca e singurul YouTuber care a colaborat cu artisti din zona trap, gen Jamie, Micu Prinzz sau Royal GNRL, in piesele lui la caterinca. 

Acum, Calinacho a lansat albumul PPC, pe care il anunta inca din februarie anul trecut (pe atunci era mixtape). Nu Stiu ce inseamna PPC, dar albumul nu suna a ceva ce ar scoate un creator de continut. E un album R&B cu elemente hip hop / trap si are un sound mai fresh pentru tot ce inseamna trap romanesc. Asta in conditiile in care majoritatea artistilor fac “trapele” (trap + manele) sau copiaza ori Satra Benz, ori Ian si Azteca.

Inedit e si faptul ca jumatate din piesele de pe album sunt pe acel vibe trap de flex, femei, masini si alte minunatii, pe cand cealalta jumatate sunt piese cu mesaj. Cel mai catchy sound il gasim la Lux, o piesa in care schimba flowul de la refren la strofa. Insa, mie personal, cel mai interesante mi se par Caiet si Practica. Caiet pentru ca e o piesa extrem de rara in trapul romanesc, care e 100% mesaj si are sound de 3Sud-Est cu autotune, si in care vorbeste despre cum voia sa se lase de tot dupa scandalul cu Cristina Ivone (cel mai probabil). Si Practica pentru ca e un cover dupa Practice de la Drake, in care la un moment dat are si un flow de rap mai clasic.

La capitolul colaborari, are cu Azteca pe Nu Stiu, o piesa care e jumate mesaj, jumate vibe. Si cu Young Foe si Tre, care sunt trapperi mai underground. Cu amandoi pe O, Doamne, si separat pe Lonzo / Rondo.

Nota album: 7.8