YouTuberi care fac muzica: evolutia lui Exploit dupa 5Gang

Cu ocazia acestui nou articol din seria YouTuberi care fac muzica, tin sa precizez urmatoarul lucru: va fi vorba doar despre vloggerii sau creatorii de continut care s-au apucat de muzica la modul serios. In peisajul YouTube Romania, sunt acum o multime de oameni care fac si muzica si continut in acelasi timp. Nu se incadreaza in aceasta categorie artistii muzicali care s-au apucat de vlogging pentru a mai capata putina atentie sau cei care scot piese cu versuri scrise la caterinca pentru a face mai multe vizionari. Deci da, nu voi vorbi despre alde Keed (care oricum nu mai e vlogger, daca faptul ca are clipurile pe privat e vreun indiciu in acest sens) sau Vlad Munteanu. Si nu, 5Gang sunt din start exclusi, pentru ca nu se pot incadra nici in categoria vloggerilor care fac muzica la caterinca, nici in cea a artistilor muzicali. Sunt vloggeri semnati cu o casa de discuri (Global Records), care intr-o oarecare masura au invatat sa cante si care fac muzica pentru bani, in cel mai superficial mod posibil. Nu au demonstrat ca vor sa evolueze destul de mult incat sa schimbe stilul.

Dar, apropo de 5Gang, pare ca singurul lucru bun a fost faptul ca a servit ca pista de lansare a lui Exploit. Care, pana sa fie cooptat de Selly in proiectul cu pricina, era un vlogger si beat producer relativ necunoscut. Omul s-a remarcat rapid ca fiind singurul din trupa care stia sa cante sau care avea treaba cu muzica in general, fiind producator. Omul a surprins atunci cand a scos piesa Arta din Creion, prin mai 2019, cu Yakki, un trapper care devenise cunoscut cu doar doua luni inainte, prin colaboarea cu Azteca pe Ma S**e. Pentru ca era un stil trap mai melodic, total diferit fata de cel facut de 5Gang, mai pe bune. Dupa care, in septembrie 2019, a aparut pe Leila, o piesa in colaborare cu UFO, Zenk, Lil Nib, Tripp si Erik OG. O piesa cu limbaj explicit, trapperi mai anonimi (mai vechi sau mai noi in industrie). O piesa de “boschetareala”, mai la caterinca decat tot ce a scos 5Gang pana acum. 

Dupa care a urmat iesirea din 5Gang si piesa Cenzurat, pe un stil de rap cantat. De departe cea mai buna piesa a lui ca mesaj si ca flow. Multi s-au intrebat daca o sa mai continue pe partea de muzica dupa ce a parasit trupa, iar raspunsul a fost pozitiv. “As vrea sa scot un EP si un album pe viitor, dar momentan ma limitez la single-uri, ca sa pot sa ma perfectionez cat de mult pot. Imi dau seama ca sunt propulsat de fanbase-ul meu, dar nu vreau sa scot piese doar ca sa fie scoase, chiar daca am destul material.”, a declarat Exploit intr-un interviu pentru Vice prin noiembrie anul trecut.

In decembrie, a lansat, in colaborare cu Abi Talent, piesa Sarpe, un diss pentru Selly. Pe un instrumental inspirat dintr-o piesa trap ruseasca cu elemente din “5Gang – Tank”, partea lui Exploit pe aceasta piesa are un stil mai dark decat tot ce scosese pana atunci. Concluzia e ca omul e suficient de versatil incat sa combine stiluri, de la trap underground la rap cu mesaj (desi unul cantat, nu ritmat) si dark trap. Evolutia fata de perioada in care canta in 5Gang e evidenta, iar acum se poate spune ca omul face muzica.