Zuckerberg sustine ca dezmembrarea Facebook nu este solutia potrivita pentru rezolvarea problemelor sale

Directorul executiv al celor de la Facebook, marele Mark Zuckerberg, a declarat joi ca dezmembrarea retelei sociale va complica continutul daunator, cum ar fi discursul de ura si violenta, pentru companie. Remarcile mogulului au venit pe fondul apelurilor in crestere pentru a reduce puterea enorma a companiei prin separarea Facebook de servicii ca Whatsapp si Instagram. Parlamentarii americani si chiar unul dintre co-fondatorii retelei sociale au solicitat autoritatilor de reglementare din SUA sa opreasca ascensiunea celor de la Facebook. Unii critici au solicitat ca Instagram, un site de partajare a fotografiilor, si WhatsApp, un serviciu de mesagerie, sa fie despartite de companie, dupa cum am spus.

Facebook trece prin cea mai intunecata perioada a istoriei sale, reteaua sociala confruntandu-se cu o lunga lista de probleme, intre care se numara esecurile sale de a proteja confidentialitatea utilizatorilor (vanzand datele acestora catre mariile companii din domeniul tech), de a preveni amestecul in alegeri si de a opri raspandirea discursurilor de ura si a mesajelor teroriste pe platforma sa. Chris Hughes, care a co-fondat Facebook impreuna cu Zuckerberg pe vremea cand cei doi erau studenti la Harvard, a sustinut intr-un comunicat publicat de The New York Times, in această luna, ca directorul executiv are atat de multa putere incat acest lucru este atat “fara precedent”, cat si “neamerican”. ” La inceputul acestei saptamani, Alex Stamos, fostul sef al departamentului de securitate al celor de la Facebook, i-a cerut lui Zuckerberg sa demisioneze.

In timpul unei conferinte in cursul zilei de joi, Zuckerberg a sustinut ideea ca dezmembrarea  companiei nu va rezolva cele mai mari probleme ale acesteia. “Nu cred ca ruperea companiei va aborda aceste [n.red. probleme]”, a spus el in timpul conferintei. “Cred ca va face mai rau.”

Zuckerberg nu a spus de ce, insa un purtator de cuvant al Facebook a declarat la inceputul acestei luni ca a avea Instagram si WhatsApp sub Facebook ajuta compania sa combata spam-ul, amestecul electoral si crima. Sau sa colecteze date despre locatiile unde se afla utilizatorii sau conversatiile telefonice ale acestora. In fine. Asta pentru ca, sustine purtatorul de cuvant, atunci cand reteaua sociala elimina o postare ofensatoare pe Facebook, poate folosi inteligenta artificiala pentru a semnala acelasi continut daca apare pe Instagram si WhatsApp. Zuckerberg a sustinut, de asemenea, ca Facebook are parte de o concurenta puternica, spunand despre site-uri cum ar fi TikTok, Snapchat si Twitter, si ca face parte dintr-un “mediu foarte competitiv si dinamic, in care noi servicii vin in permanenta”.

In schimb, Zuckerberg a sugerat ca regulamentul face parte din raspuns. Mogulul tehnic a cerut mai multa reglementare, inclusiv stabilirea unor “linii de baza” pentru ce continut  va trebuie interzis si care sa impuna companiilor sa elimine continutul ofensiv de pe platformele lor. Cu toate acestea, seful personalului Comisiei Federale de Comunicatii (FCC) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la neputinta companiei de a gasi o solutie “potrivita” pentru moderarea continutului. Facebook a lansat, de asemenea, joi un raport care a inclus date despre cat de mult a scazut continutul de ura, violenta, nuditate si alte astfel de lucruri ofensatoare pe platforma retelei din octombrie pana in martie.