5G in Europa. Diferenta fata de reteaua de date mobile in Statele Unite sau Coreea de Sud

Europa are si ea contributia sa atunci cand vine vorba de piata de telefoane mobile. Companii precum Nokia si Ericsson au dezvoltat primele telefoane cu taste, iar continentul in sine a daruit lumii tech GSM, tehnologia de retea utilizata in întreaga lume. Atunci cand vine vorba de cele mai noi trenduri in lumea tech de astazi, totusi, Europa nu se afla int-o pozitie prea buna. Mai ales in ultimul an, Statele Unite si Coreea de Sud au luat cu mult inainte  Europei atunci cand vine vorba de lansarea noii retele de date mobile 5G, care se asteapta sa deschida un nou capitol atat din punct de vedere al experientelor mobile, (cum ar fi live streaming pentru videoclipuri la rezolutie 4K), cat si sprijin pentru noi tehnologii, cum ar fi autoturismele autonome.

Europa si 5G

Desigur, excludem estul Europei din calcule, in special Romania, pentru ca e o parte mai primitiva a continentului, in general. Lasa, o sa avem si noi 5G. Incepand cu 1 ianuarie 2020, cel mai devreme. Cat despre restul continentului, dupa MWC 2019 din Barcelona, din februarie, companiile telecom din Europa au inregistrat progrese semnificative atunci cand vine vorba de implementarea 5G. In aprilie, compania elvetiana Swisscom a devenit primul operator european care si-a schimbat serviciul catre 5G, urmand ca in luna mai acesta sa fie implementat si in Marea Britanie de catre cei de la EE. De atunci, Vodafone si-a deschis reteaua de 5G, nu doar in Regatul Unit, ci si in Spania sau Italia, iar reteaua promite ca va rula 5G in toate cele trei tari, dar si în Germania, iar totul urmeaza sa se realizeze in aceasta vara. 

Ca o mica paranteza, tot Vodafone este prima companie telecom din Romania care va lansa 5G atunci cand noua retea de date mobile va aparea in tara. Vodafone Romania a anuntat deja pachetele de abonamente 5G; astfel, un Red Infinity 17 are o rata lunara de 25 de euro (118 lei), cu un avans de 216 euro (1019 lei), pe cand un abonament Red Infinity 25 are o rata lunara de 30 de euro (141 de lei) si un avans de 96 de euro (453 de lei), iar la achizitionarea pachetului de abonament, Pentru a putea beneficia de 5G, compania iti va pune la dispozitie un telefon Xiaomi Mi Mix 3 5G cu 128 GB spatiu de stocare.

Revenind la subiect, in Europa 5G nu este la fel de rapid ca in Statele Unite. Atunci cand vorbim de viteza de descarcare pe 5G, cea mai rapida este inregistrata de Elvetia, cu 1145Mbps, fiind si a doua la capitolul asta, dupa SUA. Insa diferentele intre tarile europene care au 5G sunt imense. In Italia e de 657Mbps, in Spania de 502Mbps, iar Marea Britanie are cea mai scazuta viteza din punctul asta de vedere, 569Mbps. In ciuda acestui fapt, Europa puncteaza la capitolul utilizatori, companiile telecom avand strategii mai bune pentru a convinge utilizatorii sa treaca la noua retea de date 5G. Si oferte mai bune in comparatie cu companiile telecom americane.