Amenintarile nucleare ale Rusiei aduc inapoi teama unui razboi rece
Invazia Ucrainei de catre Rusia aminteste de o perioada destul de intunecata in istoria recenta a omenirii. Si anume de Razboiul Rece, atunci cand Statele Unite si Uniunea Sovietica se aflau intr-un fel de razboi diplomatic una cu cealalta, insa amenintarea unui dezastru nuclear era mereu prezenta, in ciuda faptului ca singura tara care a experimentat-o, intr-o anumita masura, a fost Cuba in timpul asa numitei crize a rachetelor. Ultimele 10 zile au ecou cu infricosatoarea perspectiva nucleară a acelei epoci, cand Rusia si-a amplificat ingrijorarea ca este gata sa cufunde lumea intr-un schimb de arme nucleare caruia omenirii nu ar putea sa-i supravietuiasca. „Pentru oricui ar lua in considerare intervenția din exterior”, a avertizat președintele rus Vladimir Putin in timp ce Rusia si-a lansat atacul pe scara larga la data de 24 februarie, „daca o faceți, va veti confrunta cu consecinte mai mari decat cu orice v-ati confruntat in istorie”.
Faptele au intarit rapid cuvintele lui Putin. Pe 28 februarie, Belarus, un aliat al Rusiei, a aprobat gazduirea armelor nucleare rusesti. O zi mai tarziu, Putin a pus fortele de arme nucleare ale Rusiei in stare de alerta mai mare, in timp ce Rusia a efectuat exercitii de submarine nucleare si sisteme de lansare. In ciuda acestui fapt, ucrainenii au ripostat cu vitejie, incetinind avansul trupelor ruse pe teritoriul lor, acestia nereusind sa ia decat cateva portiuni din nord, est si sud in timpul avansului lor in timp ce doua dintre cele mai importante orase ale tarii, Kievul si Harkovul, raman neocupate, insa bombardate in permanenta de catre artilerie ruseasca. Un lucru care este sigur pana in momentul de fata este faptul ca, in ciuda amenintarilor, nu se va ajunge la un razboi nuclear atata timp cat acesta ramane doar intre Rusia si Ucraina. Nu este obiectivul lui Putin sa rada Ucraina de pe fata pamantului, ci s-o ocupe si sa-l instaureze pe Viktor Yanukovic la guvern ca o marioneta, cum era si pana sa fie dat jos de la putere de revolutia Euromaidanului in 2014.
Desi Statele Unite s-au abtinut de la a face amenintari la randul lor, am fost uimit de cat de repede a fost reconstituita viziunea asupra lumii sub amenintarea extinctiei totale din cauza bombei nucleare, cum era si in acea perioada extrem de tulbure din istoria umanitatii. Pana in momentul de fata, administrația Biden a evitat retorica si actiunile care ar putea declansa o escaladare suplimentara. Insa SUA au ales in mod explicit sa-si mentina nivelul de alerta nucleara, raportat de The New York Times a fi DEFCON 4, al doilea cel mai scazut nivel. (Departamentul Apararii a refuzat o cerere de comentarii publice in privinta nivelului alertelor nucleare.) SUA au amanat, de asemenea, un test de racheta balistica Minuteman 3.
Pana in momentul de fata, amenintarile nucleare ale Rusiei sunt vazute in mare parte doar ca „semnale”, ca un efort de a spune Occidentului sa nu se implice in campania lor militara din Ucraina. Satelitii nu au observat noi miscari ingrijoratoare de arme nucleare la sol sau submarine care parasesc porturile. Statul de alerta sporit al Rusiei, pe care media de stat Tass l-a numit „regim special de lupta”, pare a fi o crestere relativ minora a personalului in centrele de comanda nucleara, a spus el. Faptul ca nu avem o idee clara la ce se gandeste Putin este insa un alt ecou al Razboiului Rece. Cand confruntarea a fost la cota cea mai tensionata, Kremlinologii au incercat sa deduca dinamica politica sovietica examinand modul in care liderii sai s-au comportat in timpul paradelor militare.
Leave a Reply