Apple se confrunta din nou cu acuzatii de “politica anti-competitiva”

Dupa intreg scandalul cu cei de la Spotify pe aceasta tema, compania americana Apple se confrunta, din nou, cu acuzatii de politica anti-competitiva. Mai precis, exista o analiza mai aprofundata in ceea ce priveste activitatea companiei, dupa ce s-ar adus in vedere faptul ca Apple ar utiliza serviciul sau App Store pentru a afecta vanzarile produselor concurentei pentru utilizatorii de iOS. Dupa cum am spus, nu este pentru prima oara can d compania din Copertino se afla in fata unor astfel de acuzatii, avand in vedere faptul ca Spotify a depus o plangere impotriva Apple la Comisia Europeana. Caz care, in prezent, ramane nerezolvat. Insa un verdict pozitiv ar dauna mult celor de la Apple, avand in vedere faptul ca politica acestora nu pare deloc diferita in comparatie cu atitudinea Microsoft in scandalul antitrust din urma cu 20 de ani sau fata de cea care le-a adus celor de la Google o amenda de 5 miliarde dolari doar anul trecut. In concluzie, exista posibilitatea ca Apple sa aiba de suferit amenzi consistente daca se considera ca s-au incalcat politicile de fair-play din punct de vedere al competitiei pe piata. Probabil aflandu-se in fata unui verdict mult mai dur in comparatie cu cele primite de Google si Microsoft. Pentru ca s-ar putea impune restrictii ce ar putea pune bete in roate aplicatiei Apple Service.

Mai multe aplicatii au fost marginalizate pe App Store

Intr-un raport publicat sambata, 27 aprilie, de catre publicatia The New York Times, se constata faptul ca, in ultimul an, Apple a vizat 11 dintre cele 17 cele mai descarcate aplicatii terte, concepute pentru a ajuta utilizatorii telefonului sa limiteze timpul petrecut in fata ecranului sau sa supravegheze utilizarea smartphone-ului de catre copii lor. Astfel, potrivit Times, Apple ar fi eliminat aplicatiile din App Store sau le-ar fi restrictionat suficient incat sa aiba un impact major asupra vanzarilor acestora.

Apple a negat, duminica, acuzatiile publicate in raportul respectiv intr-o declarație publicata in redactia companiei. In acesta, reprezentantii producatorului de iPhone au declarat ca au eliminat recent mai multe aplicatii de control parental din App Store, deoarece “acestea pun in pericol confidentialitatea si securitatea utilizatorilor”. Sigur. Nu spun ca nu ar putea pune cu adevarat in pericol confidentialitatea si securitatea utilizatorilor, insa aceasta confidentialitate, de cand cu scandalurile Facebook, a devenit un motiv pentru a submina piata. Revenind la subiect, Apple sustine ca ar fi observat faptul ca unele aplicatii au instalat soft-uri de gestionare a dispozitivelor mobile invazive pe dispozitive. Potrivit raportului, unele aplicatii au rezolvat problema si au ramas in App Store. Aplicatiile care nu au rezolvat-o au fost eliminate de pe platforma App Store. Intr-adevar, aici nu stii exact cui sa-i iei partea, avand in vedere ca aceste trusturi din industria tech sunt din ce in ce mai protejate de reglementari sa-si bata joc de utilizatori.

In raportul celor de la Times se spune ca producatorii a doua dintre cele mai populare aplicatii de control parental din App Store au depus o plangere, joi, tot la Comisia Europeana, unii dintre acestia sustinand ca Apple i-a obligat sa-si modifice aplicatiile pentru a le face mai putin performante in comparatie cu aplicatia de control parental al companiei din Copertino.