China interzice hardware-ul si software-ul strain din birourile guvernamentale

Exista zvonuri conform carora guvernul chinez ar intentiona sa elimine calculatoarele si software-ul strain din birourile guvernamentale si institutiile publice. Intr-o directiva emisa la inceputul acestui an, oficialii de la Beijing au dispus ca toate componentele hardware si software sa fie inlocuite cu alternative chinezesti in urmatorii trei ani, au informat cei de la Financial Times in cursul zilei de duminica. Politica a fost poreclită 3-5-2, deoarece stabilește tinte pentru birourile guvernamentale pentru a inlocui 30% din hardware-ul si software-ul strain in 2020, 50% in 2021 si 20% în 2022. Cu alte cuvinte, pana in 2023, chinezii spera sa aiba in birourile guvernamentale si institutiile publice doar calculatoare si programe fabricate in China. Evident, din acest lucru reiese faptul ca guvernul chinez este la fel de ingrijorat in privinta unei brese in securitate precum americanii. Iar americanii sunt cat se poate de ingrijorati in privinta acestui lucru, avand in vedere toate masurile pe care Trump le-a luat impotriva companiilor chinezesti precum Huawei sau ZTE. Si pe care inca cauta sa le mai ia, intrucat acum scandalul de rigoare este cu TikTok, probabil cea mai populara retea sociala a anului. 

SUA si China sunt angrenate intr-un razboi comercial care dureaza de mai bine de un an. In noiembrie, Comisia Federala a Comunicatiilor (FCC) din Statele Unite a votat sa interzica utilizarea Fondului anual de servicii universale de 8,5 miliarde de dolari pentru achizitionarea de echipamente si servicii de la Huawei si ZTE, din China, deoarece se presupune ca reprezinta o amenintare la adresa securitatii naționale. Ordinul FCC solicita, de asemenea, transportatorilor care primesc fonduri USF pentru a elimina si inlocui orice echipament existent de la companiile chineze. Iar aceasta mutare ar fi raspunsul guvernului chinez la decizia FCC de a inlocui orice echipament provenit din China, mai ales avand in vedere faptul ca marea majoritate a dispozitvelor prezente in institutiile publice chinezesti provin diun Statele Unite. Si se mai vorbeste despre posibilitatea unei intelegeri definitive care sa incheie odata pentru todeauna acest razboi comercial intre cele doua tari atunci cand acestea continua sa ia masuri una impotriva alteia. Ba chiar ultimele stiri legate de acest subiect par sa sugereze faptul ca inca exista discutii intre cele doua tari pe aceasta tema.

Tin sa reamintesc si faptul ca Departamentul de Comert al Statelor Unite a mai adaugat, de asemenea, pe cei de la Huawei pe lista neagra a companiilor cu care corporatiile americane au interzis sa faca afaceri, in urma unui ordin executiv emis de catre presedintele Donald Trump in luna mai. Pe langa faptul ca cele doua companii au fost complet interzise din retelele de comunicatii din SUA, ceea ce ar fi fost de asteptat avand in vedere circumstantele. Atat Huawei, cat si ZTE au negat ca echipamentele lor ar putea fi folosite pentru a spiona sau pentru a compromite securitatea SUA. Au negat acest lucru in repetate randuri, insa sanctiunile nu au fost decat putin usurate pana acum in vederea unei negocieri cu guvernul de la Beijing pentru un armistitiu comercial.