Fenomenul rap/trap pe YouTube-ul romanesc

In ultima vreme, muzica rap/trap a devenit din ce in ce mai legata de fenomenul YouTube. Sau invers? Faptul ca, pana in 2017, am mai avut vloggeri care cantau piese inainte sa devina trend, nu are nici o legatura cu faptul ca acum, practic toata lumea s-a apucat sa cante, fie pop, rap sau trap, iar majoritatea o fac intr-un mod care lasa de dorit, ca sa nu spun prost. Trapul a fost introdus in Romania prin 2015, de catre cei de la Satra B.E.N.Z., care au prins, intr-un timp scurt statutul pe care il aveau la un moment dat B.U.G. Mafia si Parazitii atunci cand erau trupe underground si nu apareau la televizor sau radio. La inceput, era hulit de multa lume din cauza ca ar semana cu manelele, acum il asculta o multime de copii prin liceu sau scoala generala. Doar o alta moda aparuta cu intarziere in Romania, fiind ca trapul a ajuns la un nivel mainstream in Statele Unite pe la sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000.

Dupa cum am spus, mai aveam vloggeri cantareti si inainte ca acesta sa devina un trend. Dar acesta era continutul cu care s-au consacrat in fata fanilor. De exemplu, cei de la Noaptea Tarziu nu ar fi ajuns atat de populari fara “Sunt un Cocalar” sau “S-a umplut de bulangii”, parodii cover ale unor melodii celebre in care ironizau anumite aspecte sociale. Insa de la cativa vloggeri care au facut-o pe post de sketch pana la nivelul la care toata lumea scoate cate o piesa “la caterinca” sa ajunga in trending e o diferenta mare. Ok, am inteles atunci cand Codrin Bradea si-a facut trupa de hip-hop, BAZOOKA, cu Echo si Sesu; cei doi chiar erau rapperi cu state vechi in industria muzicala si l-au ajutat si pe Codrin sa creasca din punct de vedere muzical. Dar din 2017, cam toti vloggerii cunoscuti s-au apucat, spunand ca scot piese la caterinca, punandu-le pe Spotify si sustinand mai multe concerte decat fan meet-uri.

Totul a inceput de la moda cu diss track-urile. A scos Vlad Munteanu, au mai scos inca vreo doi-trei vloggeri, dupa care toata lumea s-a apucat. Apoi a aparut Selly cu 5GANG, trupa trap de vloggeri care canta despre bani, femei, masini, vizionari, abonati, samd. Dupa, au aparut mai multe trupe care copiau 5GANG. Si toate se numesc “gang”-uri. PNCKS, Green Gang, L.A. Gang. Mai nou a aparut si Golden Gang, fiind ca baietii de la Golden Boy Society (Alex Velea, Lino Golden, Mario Fresh si Rashid) a trebuit sa le arate trupelor de youtuberi cum se face muzica ca artisti. Apoi a aparut Abi Talent, trapper cu versuri imprumutate de la manelisti. Si astfel s-a umplut industria muzicala de vloggeri, ca si cum nu era suficient de mediocra inainte sa apara toate aceste gang-uri si toti acesti regi autointitulati. Dar daca KSI, PewDiePie, Logan si Jake Paul pot sa isi scoata diss-uri si melodii, de ce sa n-o faca si youtuberii de la noi?