Google confirma controlul antitrust impotriva celui mai mare motor de cautare

Google a declarat, in cadrul zilei de vineri, ca Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii, a solicitat companiei informatii cu privire la investigatiile antitrust anterioare, confirmand ca guvernul federal analizeaza practicile sale de afaceri. Gigantul motor de cautare a mai spus ca se pregateste pentru controlul generalilor avocatilor statului. Un anunt oficial al acestei sonde este asteptat luni la Washington, DC. “DOJ ne-a solicitat sa oferim informatii despre aceste investigatii anterioare si ne asteptam ca avocatii generalii de stat sa puna intrebari similare”, a scris Kent Walker, vicepresedintele principal al afacerilor globale Google intr-o postare pe blog. “Am lucrat intotdeauna constructiv cu autoritatile de reglementare și vom continua să facem acest lucru.” Contactati de mai multe publicatii din presa americana pentru a oferi un comentariu pe aceasta tema, oficialii Departamentului de Justitie nu au raspuns imediat.

Acest control antitrust impotriva celor de la Google vine in conditiile in care guvernul a demarat actiuni in ansamblu impotriva corporatiilor Sillicon Valley. Departamentul de Justitie a anuntat, in iulie, o sonda antimonopol pentru industria tehnologica, care vizeaza mai mult Google, Apple, Facebook si Amazon. Intre timp, membrii grupului democrat din Casa Reprezentantilor a Congresului si-a anuntat, in iunie, propria investigatie asupra gigantilor tehnologici, menita sa exploreze daca companiile se angajează in „conduita anticoncurentiala”. Evident, raspunsul e unul bine cunoscut de catre toti utilizatorii de pe internet, fiind unul pozitiv in acest sens. Sunt mai multe lucruri care trebuie analizate la Google, inclusiv cenzura mascata asupra rezultatelor afisate, precum si proiectele demarate in diverse tari, precum Canada. Da, Toronto risca sa devina “laboratorul de soareci” al Google, dupa cuvintele canadienilor. 

Vineri, procurorul general din New York, Letitia James, a anuntat faptul ca de o investigatie  similara vor avea parte si cei de la Facebook. Normal ca trebuia si ei sa treaca printr-o astfel de investigatie; nu s-a terminat nimic odata cu solutionarea cazului Cambridge Analytica prin acea amenda de 5 miliarde de dolari emisa de catre FCC. Pentru ca, pe langa incalcarea confidentialitatii utilizatorilor, Facebook mai este implicata si intr-o politica neglijenta in ceea ce priveste publicarea continutului neadecvat si sufera de incapabilitatea de a nu se transforma intr-o hazna atunci cand America are alegeri prezidentiale. Bine, cel de-al doilea lucru este unul normal pentru orice motor de cautare sau retea de socializare. Ancheta, care va implica alte state, inclusiv Florida, Colorado si Iowa, se va concentra pe „dominanța Facebook in industrie si potentialul comportament antitrust care se poate manifesta din aceasta pozitie”, a declarat James intr-un comunicat.

Google nu este strain de investigatiile guvernamentale. In urma cu sase ani, cei de la FTC au demarat o ancheta impotriva companiei cu acuzatii de prejudecati in privinta rezultatelor afisate de motorul de cautare. La vremea respectiva, comisia a decis ca Google nu incalca legile antitrust. Incalca alte legi, dar nu era in interesul respectivei comisii sa-i pedepseasca pentru lucrurile astea nesemnificative. In fine.

“Asteptam cu nerabdare sa aratam cum investim in inovatie, oferind servicii pe care oamenii le doresc si angajarea intr-o concurenta robusta si corecta”, a scris Walker in cursul zilei de vineri.