Incasarile Uber in al doilea trimestru sunt mai mici decat asteptarile

Au fost cateva luni complicate pentru cei de la Uber. Compania de ridesharing a facut publice rezultatele din al doilea trimestru in luna mai doar pentru a vedea cum pretul actiunilor sale stagneaza. De atunci, trei dintre membrii consiliului sau au renuntat la functii, impreuns cu cu directorul executiv adjunct si cu directorul de marketing. De asemenea, compania a concediat 400 de angajati, alimentand suplimentar aceste zvonuri. In fine; castigurile inregistrate de Uber, facute publice in cursul zilei de joi, au sugerat ca situatia nu arata cu mult mai bine in cazul de fata. 

Pentru perioada de trei luni incheiata pe 30 iunie, Uber a inregistrat o pierdere mai mare in comparatie cu asteptarile de  la momentul respectiv. Cu alte cuvinte, Uber a ajuns la doar 4,32 dolari pe actiune ca valoare. Asta inseamna ca o multime dintre lucrurile pe care le-au  prevazut analistii in legatura cu compania s-au adeverit. Toate acestea fiind spuse, compania a inregistrat o pierdere de in valoare de 5,2 miliarde de dolari si cea mai mare pe care au raportat-o cei de la Uber ​​vreodata. Compania de ridesharing a atribuit mai mult de jumatate din aceasta pierdere cheltuielilor legate de compensatiile de actiuni platite angajatilor ca urmare a ofertei initiale publice.

Veniturile au crescut cu 14% fin comparatie cu cele inregistrate cu un an in urma, ce-i drept, insa acest lucru inca inseamna ca au fost mai mici in comparatie cu asteptarile din partea oficialilor companiei, ridicandu-se la un total de 3.17 miliarde de dolari. Analistii au prevazut 3,36 miliarde de dolari. Actiunile Uber au scazut cu peste 12% în tranzacționarea după ore.

“Echilibrul dintre linia de sus si cea de jos este mai mult o arta, mai degrabă decat o stiinta”, a declarat CEO-ul Uber, Dara Khosrowshahi, in timpul unui apel de castig in urma închiderii pietelor, in cursul zilei de joi. El a adaugat ca ramane increzator în puterea companiei, mai ales ca numarul utilizatorilor si rezervarile cresc.Vorbe goale: poate Uber nu trebuia sa treaca prin aceasta oferta publica la care este supusa in momentul de fata.

Toate acestea in ciuda faptului ca Uber inregistreaza una dintre cele mai bune perioade ale sale atunci cand ne referim la capitolul clienti. Calatorii lunari ai Uber au ajuns, pentru prima data, la o valoare de 100 de milioane in cadrul primului trimestru, oferind o perspectiva asupra frecventei cu care utilizatorii se folosesc de serviciile companiei. Cei de la Uber nu au mentionat, totusi, exact si cum a avut loc cresterea activa a utilizatorilor sau cum a fost afectata aceasta de reducerile oferite.

Framantarile interne au fost si ele una dintre principalele probleme ale Uber. Ryan Graves, primul angajat si primul director executiv al companiei, a renuntat la postul sau in Consiliul de Administratie al companiei in mai. Si apoi alți doi membri ai consiliului de administratie, antreprenorul Arianna Huffington si investitorul de capital de risc Matt Cohler, au demisionat; asta intamplanu-se luna trecuta. La mai putin de o saptamana mai tarziu, Uber a spus ca va concedia 400 de angajati din departamentul sau de marketing.