Obama critica dezinformarea pe retelele sociale: „Oamenii mor”

Fostul presedinte Barack Obama a avertizat asupra faptului ca raspandirea dezinformării pe retelele sociale reprezinta o amenintare la adresa democratiei si a cerut reglementarea platformelor tehnologice. „Insusi designul acestor platforme pare sa ne incline intr-o direcție gresita”, a spus Obama in timpul unui discurs la un eveniment Stanford Cyber ​​Policy Center, adaugand ca retelele de socializare „turboalimenteaza unele dintre cele mai rele impulsuri ale umanitatii”. Obama a subliniat impactul in lumea reala a raspandirii dezinformarii online, inclusiv in legatura cu informatiile false privind COVID-19 si vaccinurile impotriva acestuia.

„Faptul ca oamenii de stiinta au dezvoltat vaccinuri sigure si eficiente in timp record este o realizare de necrezut”, a spus Obama in timpul discursului sau de o ora. „Cu toate acestea, in ciuda faptului ca stim ca vaccinul a fost testat clinic pe miliarde de oameni din intreaga lume, aproximativ unul din cinci americani este inca predispus expuneri la pericol, sa-si pună familiile in pericol, mai degraba decat să se vaccineze. Oamenii mor din cauza dezinformarii”.

Comentariile lui Obama vin in timp ce parlamentarii de ambele parti ale culoarului se concentreaza pe legislatia pentru a controla puterea si influenta companiile din asa numita Big Tech, vizand multinationalele tehnologice acuzate ca dauneaza consumatorilor prin sufocarea concurentei din partea jucatorilor mai mici, exploatand datele personale pentru profit si controland ceea ce este partajat si consumat in mediul online. Numind dezinformarea „o amenintare pentru democratia noastra”, Obama a evidentiat teoriile conspiratiei nefondate despre frauda electorala care au alimentat revolta mortala din 6 ianuarie de la Capitol Hill, precum si  videoclipurile fake din Rusia despre razboiul sau cu Ucraina.

„Oameni precum [presedintele rus Vladimir] Putin si,de altfel, Steve Bannon inteleg ca nu este necesar ca oamenii sa creada aceasta informație pentru a slabi institutile democratice. Trebuie doar sa inunzi piata publica a unei tari cu suficienta canalizare bruta, trebuie sa ridice suficiente intrebari, sa raspandeasca suficienta mizerie, sa planteze suficienta teoretizare a conspirației, astfel incât cetatenii sa nu mai stie ce să creada”, a spus Obama.  „Odata ce isi pierd increderea in liderii lor, in mass-media, in institutiile politice, unii in altii, posibilitatea adevarului – jocul a fost castigat”, a adăugat el. Obama a cerut companiilor de tehnologie sa fie mai transparente in legatura cu modul in care functioneaza algoritmii lor pentru a difuza continut catre utilizatori.

„Aceste companii sunt inca mult prea pazite cu privire la modul in care funcționeaza exact standardele lor sau la modul in care sistemele lor de clasificare a angajamentului influenteaza ceea ce devine viral si ce nu”, a spus el.

Obama si-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru reformarea Sectiunii 230 din Actul de decenta in comunicare din 1996, care protejeaza platformele precum Facebook, Instagram si YouTube de procese legate de conținutul pe care utilizatorii lor il postează. Atat democratii, cat si republicanii sustin ca isi doresc sa implementeze schimbari in acest sens, dar sunt impartiti de-a lungul liniilor de partid cu privire la modul de a face aceste schimbari. Iar Obama sustine faptul ca industria tech trebuie sa-si asume o anumita responsabilitate in implementarea schimbarii.

„Aceste companii trebuie sa aiba o alta stea a Nordului, in afara doar de castigarea de bani si cresterea cotei de piata. Rezolvati problema la crerea careia ati contribuit in mare parte, dar sustineti si ceva mai mare”, a fost mesajul lui catre multinationalele din domeniul tech. El a facut, de asemenea, apel la angajatii companiilor respective sa puna presiune pentru o eventuala schimbare. 

„Aveti puterea de a muta lucrurile in directia corecta. Puteti sustine schimbarea, puteti face parte din aceasta reproiectare — si daca nu, puteti alege cu cap si sa mergeti sa lucrați cu companii care incearca sa faca ceea ce trebuie.”