Politica de interzicere a publicitatii politice pe Twitter are si cateva exceptii

In articolul in care am vorbit despre acest lucru, am remarcat faptul ca cei de la Twitter, spre deosebire de Facebook, au avut o initativa excelenta prin aceasta noua politica care interzice reclamele politice pe platforma retelei sociale. Doar ca aceasta politica prezinta, aparent, si anumite exceptii. Desigur, nu vor mai fi anunturi electorale pe Twitter, dar regulile includ, de asemenea, exceptii pentru problemele mai larg dezbatute si cu o gravitate mai mare. Ca exemplu, putem vorbi despre imigratie si schimbarile climatice. Acest lucru, evident, ridica semne de intrebare in legatura cu eficienta companiei atunci cand vine vorba despre combaterea raspandirii dezinformarii. Din nou, sunt subiecte de interes public insa prea putin abordate la modul cel mai serios in momentul de fata (din anumite motive, mai mult sau mai putin relevante). 

Dezbaterea despre anunturile politice s-a intensificat inaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, care vor avea loc anul viitor. Dupa cum spuneam mai sus, aceasta politica a celor de la Twitter traseaza un contrast cu cea a Facebook, care sustine ca interzicerea anunturilor politice ar favoriza pe politicienii din varf si peoricine isi doreste presa sa “acopere”. Compania a anuntat aceste schimbari de politica la sfarsitul lunii trecute, insa a dezvaluit mai multe detalii in legatura cu modul in care vor actiona in privinta acestei probleme, in cursul zilei de vineri. 

“Acesta este un teren cu totul nou”, a declarat Vijaya Gadde, seful departamentului de siguranta si incredere al celor de la Twitter, intr-o conferinta de presa. „Va trebui sa construim mult mai multe detalii, in special la nivel global, si am incercat sa facem aceasta politica cat mai clara si simpla, insa intotdeauna vor exista domenii subiective”. In conformitate cu noua politica a retelei sociale, care va intra in vigoare pe 22 noiembrie, candidatii, partidele politice si oficialii guvernamentali alesi sau numiti nu vor avea voie sa difuzeze anunturi cu tema politica pe Twitter. In SUA, comitetele de actiune politica si grupurile de asistenta sociala sau 501 (c) (4) nu-si vor mai putea face reclama.

Alți utilizatori nu au dreptul sa difuzeze reclame care mentioneaza „un candidat, un partid politic, un oficial al guvernului ales sau desemnat, alegeri, referendum, masuri de vot, legislatie, regulament, directiva sau rezultat judiciar”. Cu alte cuvinte, nimic in legatura cu politica si sistemul electoral al Statelor Unite ale Americii. In schimb, cei de la Twitter vor permite, in continuare, anunturi in legatura cu probleme de interes global precum schimbarile climatice, abilitarea femeilor si imigratia. Insa trebuie ca aceastea sa nu faca referire la un om politic, proiect de lege sau orice altceva pe care compania l-ar putea cataloga drept continut politic. 

Compania considera ca aceste reclame pot alimenta discutii publice importante. Ceea ce chiar e o asteptare realista din partea companiei, dezbateri publice in legatura cu problemele importante ale planetei. Lumii ii place sa dezbata anumite subiecte, in care sa ia diverse pozitii si sa ofere diverse argumente. Mai ales atunci cand una dintre probleme este pusa in lumina reflectoarelor de o persoana ca Greta Thunberg.